Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Συμφωνία Ερντογάν με το ακροδεξιό κόμμα – Κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές

Συμφωνία Ερντογάν με το ακροδεξιό κόμμα – Κατεβαίνουν μαζί στις εκλογές

Σε συμφωνία εκλογικής συμμαχίας ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Με αυτήν την κίνηση ο Ερντογάν στοχεύει να εξασφαλίσει το απαιτούμενο 50% στις εκλογές του 2019.

Η συμφωνία των δύο κομμάτων περιλαμβάνει μέτρα θωράκισης της ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας, όπως τόνισαν αξιωματούχοι των δύο κομμάτων, προτάσεις που πιθανώς θα θεωρηθούν από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα ανοίξουν την πόρτα σε εκλογική νοθεία.

Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το μικρότερο από τα τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου, υποστήριξε στο δημοψήφισμα του περασμένου έτους την ψήφο υπέρ της χορήγησης στον Ερντογάν σαρωτικών εκτελεστικών εξουσιών και τον βοήθησε να το κερδίσει με ποσοστό 51,4%.

Οι Τούρκοι θα ψηφίσουν σε προεδρικές και σε κοινοβουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος.

Έγκυρα ακόμα και τα… ασφράγιστα ψηφοδέλτια

Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως με βάση τους νέους κανονισμούς για την ασφάλεια των εκλογών θα γίνονται δεκτά τα ψηφοδέλτια ακόμη και αν δεν φέρουν την επίσημη σφραγίδα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Το YSK έλαβε μια απόφαση της τελευταίας στιγμής στο δημοψήφισμα του 2017 να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών. Η αντιπολίτευση προσέφυγε κατά της απόφασης, καταγγέλλοντας ότι αυτή κατέστησε το δημοψήφισμα παράνομο.

Το YSK θα λάβει επίσης την αρμοδιότητα να ενώσει εκλογικές περιφέρειες και να μεταφέρει κάλπες σε άλλες περιφέρειες, τόνισαν σε μια συνέντευξη Τύπου αξιωματούχοι των δύο κομμάτων.

Τα μέτρα χρειάζεται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, όπου το AKP και το MHP διαθέτουν την πλειοψηφία για να τα ψηφίσουν.

O επικεφαλής του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει δηλώσει πως θέλει να μειωθεί το όριο του 10% των ψήφων που απαιτείται για να μπει ένα κόμμα στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα προσπαθεί να αποκρούσει την πρόκληση της Μεράλ Ακσενέρ, πρώην υπουργού Εσωτερικών και γνωστής εθνικίστριας η οποία ίδρυσε πέρυσι το δικό της κόμμα αφού αποχώρησε από το MHP.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις