Δευτέρα, 22 Απρ.
18oC Αθήνα

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Βόρειο Ιράκ

Ιράκ

Διακοπή των εχθροπραξιών στο Βόρειο Ιράκ μετά από συμφωνία ανάμεσα στους κούρδους μαχητές και τις ιρακινές δυνάμεις.

Οι ιρακινές δυνάμεις και οι κούρδοι μαχητές πεσμεργκά κατέληξαν σε συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού στη Βαγδάτη δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός καλύπτει όλα τα μέτωπα.

Επίθεση «απάντηση» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και η υποστηριζόμενη από το Ιράν «Λαϊκή Κινητοποίηση» εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις 16 Οκτωβρίου ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε στις 25 Σεπτεμβρίου η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.

Η επίθεση έχει σκοπό να καταλάβει τις λεγόμενες διαφιλονικούμενες περιοχές που διεκδικούνται τόσο από την ΠΚΚ όσο και από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, καθώς και συνοριακά περάσματα και σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων χωρίς μεγάλη αντίσταση στις 16 Οκτωβρίου, αλλά οι πεσμεργκά άρχισαν να αντεπιτίθενται με δύναμη καθώς υποχωρούσαν πιο κοντά προς τον πυρήνα των εδαφών της ΠΚΚ.

Οι πιο βίαιες μάχες σημειώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του όπου πεσμεργκά υπερασπίζονται χερσαία περάσματα προς την Τουρκία και τη Συρία και μια σημαντική πετρελαϊκή εγκατάσταση που ελέγχει τις εξαγωγές αργού της ΠΚΚ.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις