Κόσμος

Συμφωνία ΗΠΑ – Βολιβίας κατά της διακίνησης ναρκωτικών έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια

Η Βολιβία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διμερή συμφωνία υπέγραψαν χθες (16.06.2026) οι ΗΠΑ και η Βολιβία για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, γνωστοποίησε η αμερικανική πρεσβεία στη Λα Πας.

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Βολιβία, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως προβλέπει η συμφωνία που συνήψαν Ουάσινγκτον και Λα Πας.

Το 2008, ο Έβο Μοράλες, τότε Πρόεδρος της Βολιβίας, χώρας που κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδιωξε από την επικράτεια την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA).

Αλλά ο νυν κεντροδεξιός Πρόεδρος Ροδρίγο Πας προχώρησε σε δραματική αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, έπειτα από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης από τους σοσιαλιστές, αποπειρώμενος προσέγγιση με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

«Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στενά με τη βολιβιανή κυβέρνηση», θα παρέχουν «εκπαίδευση, εξοπλισμούς και άλλες μορφές υποστήριξης» για να διενεργούνται έρευνες και να εξαρθρώνονται κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, να ασκούνται διώξεις για οικονομικά εγκλήματα και να αυξηθεί η διαφάνεια στην αστυνομία και στο δικαστικό σύστημα του κράτους των Άνδεων, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στη Λα Πας σε ανακοίνωσή της.

Η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να δαπανήσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τη στρατηγική αυτή, την υλοποίηση της οποίας θα κατευθύνει η διεθνής υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών και εφαρμογής του νόμου (INL), διεύθυνση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν και οι δυο χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να προχωρήσουν στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου, δεν έχουν ακόμη ονομάσει και ανταλλάξει πρεσβευτές.

Η DEA επισήμως δεν έχει ανοίξει ξανά το γραφείο της στη Βολιβία· ωστόσο η Λα Πας έχει ανακοινώσει ότι η υπηρεσία συνεργάζεται με τις βολιβιανές αρχές.

Η Βολιβία εντάχτηκε νωρίτερα φέτος στην πρωτοβουλία «Ασπίδα της Αμερικής» της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με διακηρυγμένο στόχο την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών και του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ στον ΟΗΕ: Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά, συμφωνία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Κάλεσμα Τραμπ για οικονομική απομόνωση του Ιράν - «Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι είχαν διανοηθεί ποτέ» - «Θα δημιουργήσουμε δύο «μεγάλες» στρατιωτικές βάσεις στη Γροιλανδία» - Άλλαξε το όνομα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) σε Υπερνοημοσύνη (SI)
 REUTERS
Κόνι Λοΐζος: Πώς χωράει ο αναλογικός κόσμος στη συζήτηση για την τεχνολογική ανάπτυξη, που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σαν Φρανσίσκο
Η Connie Loizos μία από τις πιο έμπειρες δημοσιογράφους τεχνολογίας της Silicon Valley, βρέθηκε απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό κρατώντας μόνο ένα απλό σπιράλ μπλοκάκι
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ιρανική αεροπορική δηλώνει ότι δεν ειδοποιήθηκε για απαγόρευση πτήσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, παρά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε στη «μαύρη λίστα» όλον τον τομέα των αερομεταφορών του Ιράν και απείλησε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε όποιον οργανισμό συνεργάζεται με ιρανικές αεροπορικές εταιρείες
Αεροδρόμιο