Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Συμμαχεί και με τον… “διάβολο” η Μέι για να σωθεί

Συμμαχεί και με τον… “διάβολο” η Μέι για να σωθεί

Η νίκη της στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας ήταν πύρρειος. Για πολλούς ήταν ήττα στην ουσία, αφού έχασε την αυτοδυναμία. Και τώρα, η Τερέζα Μέι με μια κίνησή της δείχνει πως είναι αποφασισμένη να συμμαχήσει με όποιον χρειαστεί για εξασφαλίσει τη διάρκεια της κυβέρνησής της.

Και στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να ξεχάσει την… έχθρα της με τον Μάικλ Γκόουβ, τον άνθρωπο με τον οποίο πάλεψε για την ηγεσία των Συντηρητικών, και να τον επαναφέρει στην κυβέρνηση. Ο Γκόουβ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, μαχαιρώθηκε πισώπλατα από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στήριξε τη Μέι στην εσωκομματική διαδικασία με αντάλλαγμα μια θέση στην κυβέρνηση. Και τώρα, όλοι πρέπει να συνυπάρξουν!

Ο Γκόουβ ήταν υπέρμαχος του Brexit, όπως και ο Τζόνσον και η υπουργοποίησή του χαρακτηρίστηκε προσπάθεια συσπείρωσης των Συντηρητικών. Για άλλους είναι απλά μια εσωκομματική φωνή λιγότερη.

Ανακοινώνοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής της η Τερέζα Μέι, που δεν έκανε πολλές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι χρησιμοποίησε έμπειρους πολιτικούς από “όλο το Συντηρητικό Κόμμα”. Και διόρισε υπουργό Γεωργίας τον Γκόουβ, τον άνθρωπο που είχε διαφωνήσει με τη Μέι όταν εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών και ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την κυβέρνηση, από την ίδια την πρωθυπουργό, όταν εκείνη διαδέχτηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον!

Υπάρχει κι ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την απόφαση της Μέι να προκαλεί, τουλάχιστον, έκπληξη. Στην προσπάθειά του να ηγηθεί των Συντηρητικών, ο Γκόουβ είχε αναζητήσει τη βοήθεια και τη στήριξη του Μπόρις Τζόνσον. Και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου είχε αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, υποτίθεται υπέρ του Γκόουβ. Αλλά στο τέλος στήριξε τη Μέι…

Αφότου όμως η Μέι έπαιξε την πλειοψηφία της σε εκλογές που δεν ήταν αναγκαίες, τώρα χρειάζεται να συσπειρώσει ένα απογοητευμένο κόμμα γύρω από αυτήν όχι μόνο για να την υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και για να έρθει σε συμφωνία με ένα μικρό βορειοϊρλανδέζικο κόμμα ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Στις εκλογές της Τετάρτης, οι Συντηρητικοί κέρδισαν 318 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ η αντιπολίτευση των Εργατικών έλαβε 262. Εκτός από τον Γκόουβ και τον στενό της σύμμαχο Ντάμιαν Γκριν, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό που θα συντονίσει την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης, η Μέι διατήρησε τη σύνθεση του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε