Κόσμος

Συμμαχία λαϊκισμού και θρησκείας “βλέπει” η Guardian

Οι εθνικιστές χρησιμοποιούν θρησκευτικά ζητήματα για να ενισχύσουν την ατζέντα τους γράφει η εφημερίδα Guardian.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με την Guardian από τον Σαλβίνι μέχρι τον Όρμπαν οι εθνικιστές χρησιμοποιούν θρησκευτικά ζητήματα για να ενισχύσουν την ατζέντα τους και οι προοδευτικοί πρέπει να αντιδράσουν.

Όπως γράφει ο Guardian υπάρχει ένας βασικός σύνδεσμος μεταξύ λαϊκισμού και θρησκείας, αλλά λίγο είναι το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για αυτή τη διασύνδεση. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να θεωρηθεί ο σημερινός λαϊκισμός ως μια θρησκευτική αντίδραση σε κάποιο βαθμό.

Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται ο ευρασιατικός παραδοσιακός χαρακτήρας του Πούτιν, η χριστιανοδημοκρατία του Όρμπαν, ο Ιουδαϊστοχριστιανισμός του Τραμπ, ο πεντηκοστιανισμός του Μπολσονάρο, ο λαϊκίστικος καθολικισμός του Σαλβίνι και ο ινδουϊστικό-εθνικισμός του Μόντι μιλούν για μια θρησκευτική αντίδραση στη κοσμική διακυβέρνηση. Η χρήση της θρησκείας εκ μέρους των λαϊκιστών φαίνεται πως προσφέρει έναν τρόπο για τη διαμόρφωση μιας νέας συναίνεσης. Είναι ένα εργαλείο για να πείσει μια κοινωνία η οποία νιώθει πως έχει χάσει το ηθικό της κέντρο. Τα θρησκευτικά ζητήματα προσφέρονται ως “παράδεισος” σε έναν άκαρδο κόσμο, ως ένα νέο ηθικό κέντρο. Οι αντίπαλοι των δεξιών εθνικιστών πρέπει να βρουν μια απάντηση σε αυτό, γράφει ο Guardian.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες από τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα - 920 νεκροί και πάνω 50.000 αγνοούμενοι
Στη Λα Γουάιρα, πολλά κτίρια έχουν μετατραπεί σε τεράστιους σωρούς ερειπίων με τους κατοίκους και τα σωστικά συνεργεία που φτάνουν από όλο τον κόσμο να αναζητούν ένα ίχνος ζωής
Συντρίμμια από τον σεισμό στη Βενεζουέλα
Ιράν: Χτυπήσαμε στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ σε αντίποινα για τις δικές τους επιθέσεις
Το βράδυ της Παρασκευής είχε γίνει αμερικανική επίθεση σε αποθήκες πυραύλων της Τεχεράνης ως απάντηση ιρανικού πλήγματος σε εμπορικό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης στα Στενά του Ορμούζ
Πύραυλος που εκτόξευσαν οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» εναντίον βάσης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή