Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Συναγερμός στην Αυστραλία: Στο μικροσκόπιο δύο θάνατοι από θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Συναγερμός στην Αυστραλία: Στο μικροσκόπιο δύο θάνατοι από θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ανησυχία προκαλεί στην Αυστραλία ότι δύο άνδρες στην επαρχία της Νέας Νότιας Ουαλίας πέθαναν μερικές ημέρες αφού έκαναν τα εμβόλια τους για τον κορονοϊό. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας διενεργούν έρευνα για να εξακριβώσουν τα ακριβή αίτια θανάτου τους. 

Σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ, 55αρης πέθανε σε νοσοκομείο στο βορειοανατολικό τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας την 21η Απριλίου εξαιτίας θρομβοεμβολικού επεισοδίου στους πνεύμονες, οκτώ ημέρες αφού εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως έπασχε ήδη από κάποια πνευμονική πάθηση. Όπως μετέδωσε το 7NEWS, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιο εμβόλιο χορηγήθηκε στον 55χρονο. 

Ο δεύτερος άνδρας, ηλικίας 71 ετών, που είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα, πέθανε στο Σίδνεϊ μετά τον εμβολιασμό του με το προϊόν της AstraZeneca. Και σε αυτή την περίπτωση, ο αυστραλιανός οργανισμός φαρμάκων (Therapeutic Goods Administration, TGA) διενεργεί έρευνα για να εξακριβωθεί εάν ο εμβολιασμός συνδέεται με τον θάνατό του.

Ο αυστραλιανός οργανισμός φαρμάκων (TGA) τόνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις, όταν του αναφέρεται «θάνατος μετά τον εμβολιασμό, γίνεται εξέταση των δεδομένων για να εκτιμηθεί η πιθανότητα το εμβόλιο να συνέβαλε στο συμβάν ή στην πάθηση που είχε μοιραία έκβαση».

Ο TGA έχει συμπεράνει πως πιθανόν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca και του θανάτου 48χρονης στη Νέα Νότια Ουαλία σε νοσοκομείο από θρομβοεμβολικό επεισόδιο μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό της. Άλλες τρεις περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιων θρομβώσεων στο αίμα – πρόκειται για μια 35χρονη, έναν 49χρονο και έναν 80χρονο – θεωρείται πως επίσης συνδέονταν με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Και οι τρεις ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση, είχαν καλή απόκριση στη θεραπεία που τους χορηγήθηκε και αναρρώνουν», κατά τον TGA.

Οι αρχές της Αυστραλίας αποφάσισαν το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στους νεότερης ηλικίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις