Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Συναγερμός στην Ιταλία για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου μετά το «πάθημα» με τον Nord Stream

Συναγερμός στην Ιταλία για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου μετά το «πάθημα» με τον Nord Stream

Διεθνή συναγερμό έχει προκαλέσει η καταστροφή των υποθαλάσσιων αγωγών του Nord Stream που μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πιθανών σαμποτάζ και σε άλλες ενεργειακές υποδομές.

Ήδη πολλές πλευρές έχουν μιλήσει για σαμποτάζ στους αγωγούς του Nord Stream στην Βαλτική θάλασσα, με αποτέλεσμα την διαρροή φυσικού αερίου μετά τα ρήγματα που προκλήθηκαν.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενίσχυσε την ναυτική επιτήρηση και έλεγχο των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ιταλία από νότο και ανατολάς, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Ιταλία έχει θέσει υπό παρακολούθηση τον αγωγό TransMed, που συνδέει την Αλγερία με την Σικελία, τον Trans Adriatic Pipeline (TAP), που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Απουλία και τον αγωγό GreenStream, που συνδέει την Λιβύη με την Σικελία, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους.

Η Ρώμη έχει επίσης σημάνει συναγερμό στον αγωγό Trans Austria Gas (TAG) που συνδέει τις σκανδιναβικές χώρες με την βορειοανατολική Ιταλία.

Για να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, που αποτελούσαν το 40% του συνόλου των ιταλικών εισαγωγών, η Ιταλία έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις εισαγωγές από την Αλγερία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις