Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Συνάντηση Πούτιν – Πομπέο! Στο επίκεντρο η σταθεροποίηση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας

Συνάντηση Πούτιν – Πομπέο! Στο επίκεντρο η σταθεροποίηση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας

Με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνάντηση τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε μια προσπάθεια να «σταθεροποιηθούν» οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων.

Βενεζουέλα, Ιράν, Συρία, Ουκρανία, αφοπλισμός… Τα ζητήματα στα οποία διαφωνούν ΗΠΑ και Ρωσία είναι πολλά και ο Πομπέο θα πρέπει να καταφέρει να εξισορροπήσει μεταξύ της δηλωμένης σκληρής του στάσης και την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσεγγίσει τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προτού οι δύο άνδρες γίνουν δεκτοί από τον Πούτιν.

Ο Πομπέο είναι ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο μετά τη σύνοδο του Ιουλίου στο Ελσίνκι με τον Τραμπ. Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συναντηθούν και στα τέλη Ιουλίου στη διάρκεια της επόμενης συνόδου της G20 στην Ιαπωνία.

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει εδώ και καιρό ότι η ολοκλήρωση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ θα επιτρέψει να γυρίσει σελίδα στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Στις αρχές Μαΐου ο Τραμπ είχε δηλώσει πως είχε μια «πολύ θετική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει ότι ο Ρώσος ομόλογός του τον είχε διαβεβαιώσει πως η Μόσχα δεν εμπλέκεται στη Βενεζουέλα, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται ο Πομπέο και άλλοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ζητήσει από τη Μόσχα να σταματήσει να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Δύσκολες συζητήσεις για το θέμα της Βενεζουέλας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι ελπίζει η επίσκεψη Πομπέο να επιτρέψει «να σταθεροποιηθούν κατά τι» οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όμως παραδέχθηκε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ότι οι συζητήσεις προδιαγράφονται «δύσκολες» σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, καθώς οι θέσεις των δύο χωρών είναι «διαμετρικά αντίθετες».

Η Βενεζουέλα είναι μόνο ένα από τα ακανθώδη θέματα που δηλητηριάζουν τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας. Η σύγκρουση στη Συρία, η τύχη της Ουκρανίας και οι συνθήκες αφοπλισμού βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών διπλωματικών αδιεξόδων.

Αν και είναι στενός συνεργάτης του Τραμπ, ο Πομπέο στηρίζει τη διατήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στη Ρωσία, κάτι που επανέλαβε το Σάββατο σε ομιλία του στην Καλιφόρνια.

Ο Πομπέο εκτίμησε ότι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί βρίσκονται «απέχουν από την πραγματικότητα» τις τελευταίες δεκαετίες πιστεύοντας ότι το να περιλαμβάνουν «χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία στη λεγόμενη διεθνή τάξη θα επιταχύνει την πρόοδό τους προς τη δημοκρατία». «Μπορούμε να δούμε τώρα, 30 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ότι το καθεστώς του Πούτιν σκοτώνει εν ψυχρώ αντιφρονούντες και εισβάλει σε γειτονικές χώρες».

Ο Αμερικανός υπουργός ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Μόσχα χθες Δευτέρα, όπου θα συναντούσε επιχειρηματίες και θα επισκεπτόταν την Κόκκινη Πλατεία, για να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να συζητήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους το ζήτημα του Ιράν.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις στον Κόλπο ανησυχούν τη Μόσχα.

Χθες ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι αναμένει να έχει μια «ειλικρινή συζήτηση» με τον Πομπέο: «Θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε πώς οι Αμερικανοί σκοπεύουν να βγουν από αυτή την κρίση που δημιούργησαν οι δικές τους μονομερείς ενέργειες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις