Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνέλαβαν ύποπτο για τις εκρήξεις στο πούλμαν της Ντόρτμουντ – Καρφιά περιείχαν οι βόμβες!

Συνέλαβαν ύποπτο για τις εκρήξεις στο πούλμαν της Ντόρτμουντ – Καρφιά περιείχαν οι βόμβες!

– Οι Γερμανοί συνέλαβαν ύποπτο για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ με τρεις εκρήξεις
– Φέρεται να έχει σχέσεις με Ισλαμιστές
– Είχε βρεθεί επιστολή Ισλαμιστών στο σημείο της επίθεσης, όμως την “πατρότητα” της ενέργειας σύμφωνα με το Focus διεκδικούσαν και αντιφασίστες

Ένας άνδρας με ισλαμιστικό υπόβαθρο έχει τεθεί υπό κράτηση από τους γερμανούς αστυνομικούς που ερευνούν τις εκρήξεις εναντίον του πούλμαν που μετέφερε τους παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία θεωρεί πως έχει να κάνει με μια «τρομοκρατική» ενέργεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στα διαμερίσματα δύο υπόπτων που ανήκουν στους ισλαμιστικούς κύκλους της Γερμανίας και αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση τον έναν απ’ αυτούς. Η εισαγγελία δεν έκανε γνωστό πού τέθηκε υπό κράτηση ο ύποπτος, αλλά πρόσθεσε πως θα εξετασθεί αν θα εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, η οποία χειρίζεται όλες τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν υποψίες για τρομοκρατία, είπε πως οι αστυνομικοί βρήκαν τρεις επιστολές κοντά στον τόπο της επίθεσης, όλες με το ίδιο περιεχόμενο που υποδηλώνει ισλαμιστικό κίνητρο.

Η εκπρόσωπος Φράουκε Κέλερ δήλωσε πως οι επιστολές αναφέρονταν στη χρήση αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado στη Συρία, τα οποία έχει αναπτύξει η Γερμανία στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σ’ αυτές ζητείται επίσης το κλείσιμο της αμερικανικής στατιωτικής βάσης στο Ραμστάιν της δυτικής Γερμανίας. Η εκπρόσωπος επισήμανε επίσης μια ανάληψη ευθύνης στο Ίντερνετ από μια αντιφασιστική οργάνωση, αλλά δήλωσε πως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την εγκυρότητά της.

Η ασυνήθιστη επιστολή ανάληψης

Ο υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας χαρακτήρισε “ασυνήθιστη” την επιστολή στην οποία γίνεται ανάληψη ευθύνης για τη χθεσινή επίθεση σε πούλμαν που μετέφερε παίκτες της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ο Ραλφ Γέγκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η αστυνομία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έλαβε και πάλι πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο Ντόρτμουντ, όπου οι ομάδες Μπορούσια και Μονακό θα δώσουν σήμερα το μεταξύ τους ματς στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο δρόμο Wittbräucker, 10 χιλιόμετρα από το γήπεδο της Ντόρτμουντ. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, στο σημείο βρέθηκε και τέταρτος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος για άγνωστο λόγο δεν πυροδοτήθηκε.

Φωτογραφία Bild

Πληροφορίες αναφέρουν πως όποιος βρίσκεται πίσω από την πρωτοφανή επίθεση, είχε κρύψει τους εκρηκτικούς μηχανισμούς πίσω από θάμνους στο σημείο απ’ όπου περνούσε το πούλμαν της γερμανικής ομάδας.

Ήδη από τα ξημερώματα ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της αστυνομίας κάνουν «φύλλο και φτερό» την περιοχή όπου έγινε η τριπλή βομβιστική επίθεση, αλλά και το ίδιο το πούλμαν που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα στο γήπεδο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον γερμανικό Τύπο, στην πρώτη επιστολή, η οποία ξεκινά με την φράση «στο όνομα του Αλλάχ, του φιλεύσπλαχνου», γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο χαλιφάτο του ISIS». Οι αρχές, ειδικοί επιστήμονες και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική ανάλυση του γράμματος, αλλά θεωρούν πρόωρο κάθε συμπέρασμα. «Οι ειδικοί είναι πολύ προσεκτικοί… θεωρούν πιθανό ότι οι πραγματικοί δράστες επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες», αναφέρει η «Süddeutsche Zeitung».

Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild» η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν.

Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.

Ο αγώνας που αναβλήθηκε και θα γίνει απόψε στις 19.45 ώρα Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι παίχτες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Παρά τα επιχειρήματα για μετάθεση της ημερομηνίας για πολύ αργότερα, τελικά ελήφθη η απόφαση να γίνει ο αγώνας σήμερα. «Είναι για μας πολύ δύσκολο, αλλά το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει άλλη δυνατότητα» σχολίασε ο Σάσα Φλίγκε, διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας αναφορικά με την απόφαση της UEFA μαζί με τις δύο ομάδες. Αλλά ο Φλίγκε το βλέπει και ως αντίδραση ενάντια στο φόβο. «Ελπίζουμε ότι η οικογένεια της Μπορούσια θα δείξει ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να έρθει πιο κοντά και να παίξει αυτό το παιχνίδι και για τον Μαρκ Μπάρτρα».
Το αποψινό παιχνίδι θα είναι μια τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για την αστυνομία. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα ασφάλειας για τους παίκτες και των δύο ομάδων, το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γκρέγκορ Λάνγκε. «Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διεξαχθεί με ασφάλεια ο αγώνας», διαβεβαίωσε προσθέτοντας ότι πλήρης ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ – DW

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε