Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνέβη στην Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από θύμα βιασμού

Συνέβη στην Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από θύμα βιασμού

Συνέβη στην Αυστραλία και ήταν η εξέλιξη μιας σοκαριστικής αποκάλυψης. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ζήτησε συγγνώμη από θύμα βιασμού, στο οποίο η κυβέρνησή του φέρθηκε αισχρά.

Η γυναίκα είχε πέσει θύμα βιασμού το 2019, μέσα στο κοινοβούλιο, από συνάδελφό της. Όταν το κατήγγειλε, την έκαναν να αισθανθεί σαν «πολιτικό πρόβλημα». Σχεδόν ένα χρόνο μετά και αφού εκείνη βρήκε τη δύναμη να μιλήσει, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, της ζήτησε συγγνώμη!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μόλις χθες, Δευτέρα (15.02.2021). Θύμα η Μπρίτανι Χίγκινς, η οποία εργαζόταν για την τότε υπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας (και νυν Άμυνας) Λίντα Ρέινολντς. Όπως κατήγγειλε, βιάστηκε από άνδρα συνάδελφό της μέσα στο γραφείο της υπουργού στη Βουλή, ύστερα από μια βραδιά διασκέδασης μαζί με άλλους συναδέλφους του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Όπως αποκάλυψε στο news.com.au η Χίγκινκς, αφού κατήγγειλε το βιασμό σε έναν ανώτερό της, την κάλεσαν να συμμετάσχει σε επίσημη συνεδρίαση γι’ αυτήν μέσα στην ίδια αίθουσα στην οποία είχε διαπραχθεί ο βιασμός!

Ηλικίας τότε 24 ετών, η Μπρίτανι Χίγκινς είχε προσληφθεί λίγους μήνες πριν σε μια θέση που θεωρούσε «ονειρεμένη».

Click4more Θρίλερ με παρουσιάστρια που κρατείται στην Κίνα για κατασκοπεία

Στη διάρκεια της μαρτυρικής συνεδρίασης με τους ανωτέρους της αισθάνθηκε ότι όφειλε να επιλέξει ανάμεσα στη σταδιοδρομία της και μια μήνυση στην αστυνομία.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται ενώ υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης, εκφοβισμού και παρενόχλησης, που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο φως, αποκαλύπτουν με ωμό τρόπο τη θέση των γυναικών στον πολιτικό κόσμο της Αυστραλίας.

Η Χίγκινς αφηγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο τηλεοπτικό Channel 10 ότι είχε αισθανθεί σαν «ένα πολιτικό πρόβλημα» που έπρεπε να λυθεί και ότι οι ανώτεροί της θα αισθάνονταν «άβολα» αν ανέφερε και πάλι αυτή την υπόθεση!

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε αρχικά υποστηρίξει τη στάση των ανωτέρων της Χίγκινς, λέγοντας πως την είχαν ενθαρρύνει να καταθέσει μήνυση και πως θα την υποστήριζαν όποια κι αν θα ήταν η απόφασή της. Ένας αξιωματούχος είχε ωστόσο παραδεχθεί πως η επιλογή του χώρου γι’ αυτή τη συνεδρίαση ήταν λάθος.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έκανε την Παρασκευή στροφή 180 μοιρών ζητώντας συγγνώμη. «Αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Και ζητώ συγγνώμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Μόρισον εξήγησε πως, αφού συζήτησε το ζήτημα (τη Δευτέρα το βράδυ) με τη σύζυγό του, συνειδητοποίησε πως έπρεπε να ενισχυθεί η απάντηση σ’ αυτό το σκάνδαλο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται οι προσφυγές για σεξουαλική επίθεση και μια άλλη για την κουλτούρα της εργασίας στους κόλπους του κοινοβουλίου.

«Τα επαγγελματικά περιβάλλοντα όπου οι νεαρές γυναίκες βρίσκονται σε καταστάσεις στις οποίες είναι τόσο ευάλωτες, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», δήλωσε.

Η Χίγκινς ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συγγνώμη, όμως πρόσθεσε πως χρειάστηκε να κινητοποιηθούν τα μέσα ενημέρωσης για να αποφασιστεί η διεξαγωγή έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις