Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν! “Έχουμε δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο”

Ερντογάν
Φωτογραφία από Twitter / @RTErdogan

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε και σήμερα τις προκλήσεις και έκανε λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, συνδεόμενος… απευθείας με τουρκική φρεγάτα!

Μάλιστα ο Ερντογάν έκανε ζωντανή σύνδεση με την φρεγάτα Γκιοκτσέαντα στην ανατολική Μεσόγειο που συνοδεύει εκεί τα τουρκικά γεωτρύπανα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή που διοργάνωσε απόψε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα για την εθνική επέτειο της 29ης Οκτωβρίου της χώρας του.

Κατά τον Ερντογάν, “σε αυτά τα εδάφη (στην ανατολική Μεσόγειο) εμείς έχουμε δικαιώματα, έχουμε δικαιώματα στις θάλασσες. Δεν έχουμε δουλειά εμείς εκεί που δεν έχουμε δικαιώματα“.

Δείτε το βίντεο

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι έχει λήξει και η προθεσμία των 120 ωρών με τις ΗΠΑ και των 150 με τη Ρωσία. “Αύριο θα κάνουμε συνομιλίες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος χωρίς να αποκαλύψει αν θα συνεχιστεί η επιχείρηση στη Συρία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ζωντανή σύνδεση και με το Ρασουλάιν της Συρίας.

Ερντογάν: Ενημερωθήκαμε για την αποχώρηση των Κούρδων από τα σύνορα

Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό πως ενημερώθηκε από τη Ρωσία πως οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν από τα σύνορα με την Τουρκία.Ο Ερντογάν μιλώντας από την Άγκυρα, σε μια εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε επίσης ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα της Συρίας θα συνεχιστούν.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε γνωστό ότι οι YPG ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Ένας σύμβουλος του Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα εξακριβώσει εάν αυτό αληθεύει μέσω των κοινών περιπολιών με τους Ρώσους στην περιοχή.

Δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν αυτές οι περιπολίες, ωστόσο πολλά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο πως μπορεί να γίνει και αύριο Τετάρτη.

«Δεν είμαστε εκεί κάτω για να παραμείνουμε. Έχουμε μόνο έναν στόχο, είμαστε εκεί για να εκκαθαρίσουμε (τη ζώνη) από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε σήμερα ο Ερντογάν, ο οποίος είχε απειλήσει πως θα συνεχίσει

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα επαναληφθούν αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή.

Προκαλεί και ο Τσαβούσογλου!

Η Τουρκία θα εξοντώσει τυχόν μέλη της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) που θα παραμείνουν στη σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία μετά την παρέλευση της διορίας των 150 ωρών που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα, προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε την Άγκυρα ότι οι μαχητές των YPG αποχώρησαν από τη μεθοριακή ζώνη.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν στη Γενεύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία πιστεύει τους Ρώσους εταίρους της όταν λένε ότι οι YPG έχουν φύγει από τα σύνορα. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορεί να εμπιστευτεί τρομοκράτες».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι τα συριακά εδάφη που ελέγχονται από τρίτα μέρη μπορεί να επιστραφούν στη Δαμασκό αφού εξαλειφθεί η τρομοκρατική απειλή στη χώρα. “Όταν έρθει η ώρα που το συριακό καθεστώς, στο τέλος αυτής της πολιτικής διαδικασίας, θα είναι ικανό να προστατεύσει τα εδάφη της χώρας, να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση από αυτά, νομίζω ότι όλα τα εδάφη θα επιστραφούν στη Συρία. Πρόκειται για έδαφος της Συρίας και είμαστε δεσμευμένοι στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας”, είπε.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, που πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο, είπε ότι η έναρξη των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα της Συρίας συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε εξάλλου γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η αποναρκοθέτηση καθώς και αναγνωριστικές πτήσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, στη ζώνη όπου θα γίνονται οι κοινές περιπολίες των τουρκικών και των ρωσικών δυνάμεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις