Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σύνοδο με θέμα τη Μπόκο Χαράμ προγραμματίζει στο Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Γαλλία πρότεινε να φιλοξενήσει το ερχόμενο Σάββατο στην πρωτεύουσά της, μια σύνοδο κορυφής με τη Νιγηρία και τις γειτονικές της χώρες, η οποία θα επικεντρωθεί στο θέμα της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

“Πρότεινα, μαζί με τον Νιγηριανό πρόεδρο, Γκούντλακ Τζόναθαν, να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος με τις χώρες που συνορεύουν με την Νιγηρία”, δήλωσε ο Ολάντ κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή “θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν οι χώρες συμφωνήσουν, το ερχόμενο Σάββατο 17 Μαΐου στο Παρίσι”.

Αυτή θα επικεντρωθεί στα θέματα ασφάλειας και κυρίως στο θέμα της Μπόκο Χαράμ, διευκρίνισαν άνθρωποι του περιβάλλοντος του Γάλλου προέδρου, σημειώνοντας επίσης ότι εκτός του Ολάντ, στην σύνοδο αυτή μπορεί να μετέχουν οι ηγέτες τουλάχιστον πέντε αφρικανικών χωρών: της Νιγηρίας, του Τσαντ, του Καμερούν, του Νίγηρα και του Μπενίν.

Σύμφωνα και πάλι με τους ίδιους, στην σύνοδο αυτή μπορεί πιθανόν να εκπροσωπούνται επίσης η Βρετανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

“Η Γαλλία δηλώνει ότι είναι στην διάθεση των χωρών της περιοχής για την διοργάνωση μιας συνόδου για την ασφάλεια”, αναφέρει παράλληλα η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η διεθνής κοινότητα έχει συγκλονιστεί από την απαγωγή, τον περασμένο μήνα στη Νιγηρία, περισσότερων από 200 μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει αποσταθεροποιήσει μεγάλες ζώνες στην βορειοανατολική Νιγηρία και στις γειτονικές της χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάπας Φραγκίσκος και Ντέιβιντ Κάμερον: “Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας”

Νιγηρία: Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν στις έρευνες για τις απαγωγές


Διεθνής Αμνηστία: Ο στρατός της Νιγηρίας ήξερε για την απαγωγή μαθητριών, αλλά δεν αντέδρασε!

Και η Μισέλ Ομπάμα στο κίνημα για την απελευθέρωση των κοριτσιών της Νιγηρίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε