Κόσμος

Σύνοδος κορυφής: Αντιδράσεις για την συμμετοχή της Ρωσίας

Πολλές είναι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμμετοχή της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής με αρκετά κράτη να ζητούν από την ΕΕ να χαράξει μια κοινή νέα στρατηγική απέναντι στη Μόσχα. 

Ο πρόεδρος της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιδιώκει διάλογο ανώτατου επιπέδου με τη Ρωσία χωρίς αλλαγή πορείας από το Κρεμλίνο, που έχει προσαρτήσει την Κριμαία από το Κίεβο και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

“Ένας διάλογος πρέπει να έχει ένα ορισμένο κόστος και για τη Ρωσία”, είπε ο Καρίνς κατά την άφιξή του στις συνομιλίες των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τις σχέσεις της Ένωσης με τη Μόσχα. “Διαφορετικά φαίνεται σαν η Ρωσία να προσαρτά την Κριμαία, να διεξάγει πόλεμο στο Ντονμπάς και η Ευρώπη να σηκώνει τους ώμους και να εξακολουθεί να επιδιώκει τον διάλογο.”

“Η Ρωσία δεν αντιλαμβάνεται αυτό το είδος ελεύθερων παραχωρήσεων ως ένδειξη δύναμης”, είπε.

Ο Καρίνς πρόσθεσε πως οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να διαμορφώσουν μια κοινή νέα στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και θα πρέπει να καθυστερήσουν οιεσδήποτε αποφάσεις για τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι το φθινόπωρο όταν μια τέτοια κοινή στάση θα έχει σταθερά εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής των επικεφαλής των κοινών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά (ο ίδιος) δεν θα πάρει μέρος σε μια τέτοια συνάντηση αν αυτή περιλαμβάνει τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 1
Η NASA θέλει να εγκαταστήσει πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη – Ποιες θα είναι οι συνέπειες για το διαστημικό δίκαιο
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει να επιταχύνει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη πριν από την Κίνα και τη Ρωσία, εγείροντας σημαντικά γεωπολιτικά και νομικά ζητήματα, σύμφωνα με άρθρο της Washington Post
Το λογότυπο της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Κένεντι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ