Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Διακοπή μέχρι αύριο το μεσημέρι!

Σύνοδος Κορυφής
Φωτογραφία Reuters

Στις 12:00 αύριο θα συνεχιστεί η Σύνοδος Κορυφής.
Δεν τα βρίσκουν οι 28 ηγέτες για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν.
Πέντε χώρες αμετακίνητο εμπόδιο για να γίνει ο Φρανς Τίμερμανς διάδοχος του Γιούνκερ.
“Δεν έχουμε πρόβλημα με τον Τίμερμανς αλλά με το ότι μας δόθηκε προσυμφωνημένο σχέδιο”, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Πρόταση να… μοιραστούν Βέμπερ και Φερχόφσταντ την ηγεσία του ευρωκοινοβουλίου.

Σύνοδος Κορυφής to be continued! Αφού έσπασε το ρεκόρ της 17ωρης διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, οι 28 ηγέτες που προσπαθούν να συμφωνήσουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ποιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ποιος ο νέος εκπρόσωπος της Εξωτερικής Πολιτικής και ποιος ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαφώνησαν σε… όλα αλλά συμφώνησαν να διακόψουν, να κοιμηθούν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αύριο το μεσημέρι!

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11 (σ.σ. 12 ώρα Ελλάδας», ανακοίνωσε μέσω twitter ο Πρεμπέν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μια Σύνοδος Κορυφής που άρχισεστραβά (με καθυστέρηση τριών ωρών και απαγόρευση στους ηγέτες να έχουν μαζί τους τα κινητά τους), που διακόπηκε τα μεσάνυχτα, συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας (01.07.2019), ξαναδιακόπηκε λίγο αργότερα και άρχισε ξανά για να… διακόψει οριστικά για σήμερα και να συνεχιστεί αύριο (02.07.2019) το πρωί.

Και αφού πέρασαν 20 ώρες και 45 λεπτά μπες – βγες στην αίθουσα του Συμβουλίου και τον πρόεδρό του, Ντόναλντ Τουσκ, να βλέπει και ξαναβλέπει τους ηγέτες των 28 κρατών μελών ξεχωριστά, φάνηκε να υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Ο Φρανς Τίμερμανς, από τους Σοσιαλδημοκράτες, θα γινόταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού πολλές χώρες είχαν θέσει βέτο να μην είναι διάδοχος του Γιούνκερ ο Μάνφρεντ Βέμπερ κι ας κέρδισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τις ευρωεκλογές. Αλλά η Ιταλία και η Πολωνία (κυρίως) στύλωσαν τα πόδια και δεν ήθελαν με τίποτα να δεχτούν τον Ολλανδό πολιτικό στην ηγεσία της Κομισιόν.

Δεν ήταν όμως μόνο εκεί το πρόβλημα. Η επιλογή της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγοι πίστευαν πως θα δημιουργούσε θέμα. Κι όμως, κι αυτή… αγκάθι αποδείχθηκε. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, το ξεκαθάρισε φεύγοντας από τη Σύνοδο Κορυφής. Η Γκεοργκίεβα είναι εκτός μάχης είπε. Και αυτό γιατί «οι φιλελεύθεροι δεν υποχωρούν σε αυτό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει απόφαση». Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ την προτείνουν την Γκεοργκίεβα για την ύπατη θέση στην ευρωπαϊκή διπλωματία.

Πριν… μιλήσει ο Μπορίσοφ, οι επικρατέστεροι για τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ. Το όνομα της Βεστάγκερ (νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού) “έπεσε” ως… πρόταση και για πρώτη αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπό τον Τίμερμανς πάντα.

Εκείνο που (εκτός από τον Τίμερμανς) δεν μπορούσε να φέρει με τίποτα κοντά τους 28 ήταν η πρόταση να μοιραστεί η προεδρία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους, ανάμεσα δηλαδή στον Μάνφρεντ Βέμπερ (για να του “χρυσώσουν” το χάπι που έχασε την προεδρία της Κομισιόν) και τον Γκι Φερχόφστατ. Μισή θητεία (2,5 χρόνια) θα έκανε ο ένας και μισή ο άλλος…

Σύνοδος Κορυφής με… θρίλερ και αϋπνία

Τελικά, η Σύνοδος Κορυφής αποφασίστηκε να διακοπεί γιατί λευκός καπνός δεν… φαινόταν πουθενά. Και για να κοιμηθούν κιόλας οι 28, που από το βράδυ της Κυριακής προσπαθούσαν μάταια να τα βρουν μεταξύ τους. Ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο, Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν ξεκάθαρος: “όλο το πακέτο“.

Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρία.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι εννέα χώρες (Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία, Λετονία και Κύπρος) είχαν ζητήσει να γίνει μυστική ψηφοφορία όχι για να επιλέξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το ποιος θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν αλλά για το αν θα είναι ή όχι ένας απ’ αυτούς ο Φρανς Τίμερμανς!

Μπορεί να παραπάνω ονόματα να παραμένουν στο τραπέζι αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα βρίσκονται εκεί και αύριο το πρωί όταν θα αρχίσει ξανά η Σύνοδος Κορυφής.

Κόντε: Γιατί μπλοκάραμε τη συμφωνία

Περίπου 10 με 11 χώρες αντιτίθενται με το “πακέτο” που συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο της G20 στην Οζάκα αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μιας από τις χώρες που μπλόκαραν τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. “Κάποια ονόματα “παίζουν”” πρόσθεσε και δεν έκρυψε ότι… είναι κουρασμένος.

Ο Κόντε εξήγησε τους λόγους που προέβαλε βέτο. Είπε ότι οι ηγέτες είχαν φύγει από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής με τη συμφωνία πως η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ είχε φύγει από το τραπέζι αλλά τότε “πήραμε το “πακέτο” της Οζάκα που μας προκάλεσε αμηχανία”. Πρόσθεσε ότι η Ιταλία δεν έχει πρόβλημα με τον Φρανς Τίμερμανς ως πρόσωπο για την προεδρία της Κομισιόν αλλά περισσότερο με το ότι “μια προαποφασισμένη συμφωνία γεννήθηκε κάπου αλλού”, όπως είπε, εννοώντας τις διαπραγματεύσεις στην Ιαπωνία.

Με πληροφορίες και από politico.eu

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις