Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Μόλις… 3 φράσεις για τον νέο κύκλο βίας στην Λωρίδα της Γάζας

Σύνοδος Κορυφής: Μόλις… 3 φράσεις για τον νέο κύκλο βίας στην Λωρίδα της Γάζας

Μόλις 3 φράσεις βρήκαν τα κράτη μέλη της ΕΕ για να αναφερθούν στον 11ήμερο βομβαρδισμό των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε ανακοίνωση στο συμβούλιό τους την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της αντίστασης ποτ πρόβαλε η Ουγγαρία.

«Καλωσορίζουμε την κατάπαυση του πυρός, η οποία πρέπει να φέρει το τέλος της βίας», ανέφερε η ανακοίνωση των 27 ηγετών. «Η ΕΕ θα συνεχίζει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για να ξαναρχίσει μια πολιτική διαδικασία. Η ΕΕ επαναβεβαιώνει τη σθεναρή δέσμευσή της στη λύση των δύο κρατών», προστίθεται.

253 νεκροί

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, τερματίζοντας 11 ημέρες ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας και εκτοξεύσεων ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες παρατάξεις· ο απολογισμός των θυμάτων της σύρραξης στον παλαιστινιακό θύλακα έφθασε τους 253 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών, 39 γυναικών και 17 ηλικιωμένων, ενώ άλλοι 1.948 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

click4more: Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις στην Λευκορωσία και «πράσινο διαβατήριο» οι στόχοι της Ελλάδας

Οι ΥΠΕΞ δεν μπόρεσαν να υιοθετήσουν ομόφωνα θέση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς η Βουδαπέστη δεν την ενέκρινε, εξήγησε ο Τζουζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο κ. Μπορέλ έλυσε τον γόρδιο δεσμό δίνοντας στη δημοσιότητα ανακοίνωση που υπέγραψε προσωπικά.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί στενή συμμαχική σχέση με το Ισραήλ και προσωπικά με τον πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις