Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Πανηγύρια από Ουγγαρία και Πολωνία μετά το συμβιβασμό για το ταμείο ανασυγκρότησης

Σύνοδος Κορυφής: Πανηγύρια από Ουγγαρία και Πολωνία μετά το συμβιβασμό για το ταμείο ανασυγκρότησης

“Πανηγύρια” ξεκίνησαν Πολωνία και Ουγγαρία, καθώς είναι πολύ ικανοποιημένες από τη συμβιβαστική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το κράτος δικαίου και τους όρους για την εκταμίευση ποσών από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε διπλή νίκη την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

«Από τη μια, ο προϋπολογισμός της ΕΕ μπορεί να αρχίσει να εκτελείται και η Πολωνία θα λάβει 700 δισεκατομμύρια ζλότι [σ.σ.: 174 εκατ. ευρώ] από αυτόν. Από την άλλη, τα κεφάλαια αυτά είναι ασφαλή, διότι ο μηχανισμός των όρων περιορίστηκε σε πολύ συγκεκριμένα κριτήρια», ανέφερε ο Μοραβιέτσκι και πρόσθεσε πως με τη συμφωνία αποκλείεται ταυτόχρονα το ενδεχόμενο οι κανόνες να μεταβληθούν εκ των υστέρων σε βάρος των συμφερόντων της Βαρσοβίας.

Ταυτόσημη άποψη εξέφερε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Ο εκπρόσωπος του λαϊκιστή εθνικιστή πρωθυπουργού σχολίασε μέσω Twitter: «Νικήσαμε. Στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, δεν είναι ώρα να κάνουμε πολιτικές και ιδεολογικές συζητήσεις που μας εμποδίζουν να αναλάβουμε δράση».

Για τον Ζόλταν Κόβατς, τον εκπρόσωπο του Όρμπαν, «αποτρέψαμε τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους Ούγγρους να λάβουν αποφάσεις που δεν θέλουν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις