Τρίτη, 27 Φεβ.
13oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Απασφάλισαν Στόλτενμπεργκ και Σάντσεθ – «Άμεση απειλή η Ρωσία, Πούτιν δεν θα νικήσεις»

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Απασφάλισαν Στόλτενμπεργκ και Σάντσεθ – «Άμεση απειλή η Ρωσία, Πούτιν δεν θα νικήσεις»

Για δεύτερη ημέρα διεξάγεται σήμερα (29.06.2022) η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, οικοδεσπότη της συνόδου. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία αποτελεί «άμεση απειλή» για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η Συμμαχία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Δεν θα νικήσεις».

«Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, η οποία καλείται να αναθεωρήσει τον οδικό χάρτη της Συμμαχίας για πρώτη φορά μετά το 2010. Σημείωσε δε ότι «αναμένει “μια πολύ σημαντική απόφαση” αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία στη νότια πτέρυγά της και στο θέμα της τρομοκρατίας». 

Αναφορικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει μια γρήγορη επικύρωσή του. «Θα λάβουμε απόφαση κατά τη σύνοδο κορυφής να καλέσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να γίνουν μέλη, αυτό είναι αναπάντεχα γρήγορο», είπε στους δημοσιογράφους. «Μετά την πρόσκληση απαιτείται μια διαδικασία επικύρωσης από 30 εθνικά κοινοβούλια. Αυτό πάντα παίρνει λίγο χρόνο, αλλά αναμένω επίσης ότι θα γίνει αρκετά γρήγορα γιατί οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν να κάνουν τη διαδικασία επικύρωσης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο ίδιος.

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στην Κίνα, η οποία όπως είπε: «συνιστά πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και η Συμμαχία πρέπει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες για την ασφάλειά της από τις κινεζικές επενδύσεις σε σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις