Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνομιλίες Αυστραλίας και το Facebook μετά τον αποκλεισμό ειδησεογραφικού περιεχομένου

Συνομιλίες Αυστραλίας και το Facebook μετά τον αποκλεισμό ειδησεογραφικού περιεχομένου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Συνομιλίες στο πλέον υψηλό επίπεδο έγιναν σήμερα ανάμεσα στην Καμπέρα και το Facebook, την επομένη του αποκλεισμού ειδησεογραφικού περιεχομένου για τους Αυστραλούς χρήστες του διαδικτύου στην οποία προχώρησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας ένα κύμα αγανάκτησης.

Η Αυστραλία δήλωσε ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει το σχέδιο νόμου της που έχει στόχο να υποχρεώσει τους γίγαντες της τεχνολογίας να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναδημοσίευση περιεχομένων τους.

Χθες, Πέμπτη, για να δείξει την αντίθεσή του σ’ αυτό το νομοσχέδιο, το Facebook κατέστησε αδύνατη για τους Αυστραλούς την δημοσίευση συνδέσμων με ειδησεογραφικά άρθρα και δεν ήταν δυνατή πλέον η επίσκεψη σελίδων των μέσων ενημέρωσης της χώρας από το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος εξόδου από αυτήν την αναμέτρηση.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν καθ’όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

“Συζητήσαμε τα ζητήματα που εκκρεμούν και συμφωνήσαμε ότι οι αντίστοιχες ομάδες μας θα τα αντιμετωπίσουν αμέσως”, σημείωσε ο Φράντενμπεργκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα το Facebook να δώσει τέλος στις, όπως τις χαρακτήρισε, “απειλές” και να “επιστρέψει στο τραπέζι” των διαπραγματεύσεων.

Ο Σκοτ Μόρισον υπενθύμισε ότι το αυστραλιανό σχέδιο νόμου παρακολουθείται στενά από πολλούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο και σημείωσε ότι μίλησε γι’αυτό σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον ομόλογό του του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Αυτός ο “δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας” που προωθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση και έχει στόχο τη “ροή ειδήσεων” του Facebook και τις αναζητήσεις στην Google εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τη Δευτέρα θα αρχίσει η συζήτησή του στη Γερουσία και αναμένεται να έχει υιοθετηθεί ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Το Facebook δείχνει από την πλευρά του να έχει οχυρωθεί στις θέσεις του, κρίνοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο “αγνοεί εντελώς” τις σχέσεις που έχει η πλατφόρμα με τα μέσα ενημέρωσης. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς αυτού του είδους.

Από χθες, Πέμπτη, που τέθηκαν σε ισχύ, ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέφθηκε σελίδες αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης έπεσε στη χώρα και στο εξωτερικό, με την επισκεψιμότητα στο εξωτερικό να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20% την ημέρα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Chartbeat.

Ωστόσο οι χρήστες του διαδικτύου δεν φάνηκε να εγκαταλείπουν το Facebook για την Google, η οποία δεν δείχνει να κατέγραψε αύξηση στην επισκεψιμότητά της.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp. Australia Μάικλ Μίλερ δήλωσε ενώπιον της Γερουσίας στο πλαίσιο έρευνας, η οποία δεν συνδέεται με το σχέδιο νόμου, ότι οι όμιλοι των μέσων ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη υπολογίσει την πλήρη επίδραση της απόφασης του Facebook.

Χθες η επισκεψιμότητα από παραπομπές από την πλατφόρμα εξαφανίστηκε, εξήγησε, ενώ “η άμεση επισκεψιμότητα στις σελίδες μας στο ίντερνετ κατέγραψε διψήφια αύξηση”.

Ο Μίλερ ενθάρρυνε επίσης το Facebook να διαπραγματευτεί απευθείας με τα μέσα ενημέρωσης.

“Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για το Facebook”, σημείωσε.

Ο αποκλεισμός αυτός από την πλατφόρμα προκάλεσε την οργή της Καμπέρας, κυρίως διότι πολλές επίσημες σελίδες στο Facebook υπηρεσιών αρωγής επηρεάστηκαν. Οι περισσότερες από αυτές ξαναλειτουργούσαν κανονικά μερικές ώρες αργότερα.

Η Google είχε επίσης απειλήσει να αναστείλει την λειτουργία της μηχανής της αναζήτησης στην Αυστραλία προτού υποχωρήσει την Τετάρτη, αποδεχόμενη να καταβάλει “σημαντικά ποσά” σε αντάλλαγμα για περιεχόμενα του ειδησεογραφικού ομίλου News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις