Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Συντριβή Boeing 737 στην Κίνα: «Αποτεφρώθηκαν» οι επιβαίνοντες αποκαλύπτουν διασώστες που επιχειρούν στα συντρίμμια

Συντριβή Boeing 737 στην Κίνα: «Αποτεφρώθηκαν» οι επιβαίνοντες αποκαλύπτουν διασώστες που επιχειρούν στα συντρίμμια

Το αεροπορικό δυστύχημα με το Boeing 737 της China Eastern Airlines, που σημειώθηκε την Δευτέρα στην Γκουανγκσί, ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως το φονικότερο στην Κίνα από το 1994, εάν επιβεβαιωθεί ότι κανένας από τους 132 επιβαίνοντες δεν κατάφερε να επιβιώσει. Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους παραμένουν ακόμα άγνωστα, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για νεκρούς. 

Το αεροσκάφος της China Eastern Airlines, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης, πετούσε σε φυσιολογικό ύψος  πάνω από τη νότια Κίνα. Ξαφνικά, το Boeing 737 με τους 132 επιβαίνοντες – όπως φαίνεται και σε βίντεο που κάνουν τον γύρο των social media – άρχισε να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα. Το αεροσκάφος εκτιμάται ότι έπεσε 30.000 πόδια μέσα σε δύο λεπτά πριν συντριβεί στο έδαφος με ταχύτητα 350 μίλια/ώρα. 

Η συντριβή του Boeing 737 συνέβη σε ορεινή δασική περιοχή Γκουανγκσί και προκάλεσε αρχικά πυρκαγιά, η οποία έγινε ορατή ακόμα και από δορυφόρους της NASA. Διασώστες που βρίσκονται στο σημείο και διεξάγουν έρευνα στα συντρίμμια του αεροσκάφους – όπως μεταδίδει η Daily Mail – δηλώνουν ότι δεν υπήρχαν ελπίδες για τους επιβαίνοντες να έχουν επιβιώσει από την πυρκαγιά. Εκτιμούν μάλιστα ότι «αποτεφρώθηκαν ολοσχερώς» μετά την συντριβή, καθώς στο σημείο υπάρχουν μόνο αποκαΐδια.  

Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο σημείο της αεροπορικής τραγωδίας έχουν σταλεί εκατοντάδες διασώστες, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί μόνο συντρίμμια του αεροπλάνου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η China Eastern Airlines, η εταιρεία στην οποία ανήκε το Boeing 737, σε ανακοίνωσή της, «απέτισε φόρο τιμής» στους «νεκρούς» της καταστροφής.

Δείτε βίντεο από το σημείο της συντριβής:

Τα σενάρια της τραγωδίας

Την ίδια ώρα, τα σενάρια σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους είναι πολλά. Μιλώντας στη Sun, ειδικός σε θέματα αεροπορίας υποστήριξε ότι στην τελική βουτιά του αεροπλάνου ενδεχομένως να ήταν όλοι αναίσθητοι και κάποιος από τους πιλότους να συνήλθε και να προσπάθησε να σηκώσει το αεροσκάφος. 

«Τα δεδομένα πτήσης υποδηλώνουν ότι υπήρξε ένα βραχύ διάστημα 10 έως 20 δευτερολέπτων όπου ένας ή περισσότεροι από τους πιλότους ανέκτησαν τις αισθήσεις τους και προσπάθησαν να σώσουν το αεροπλάνο» δήλωσε στη Sun η Sally Gethin, ειδικός σε θέματα αεροπορίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)

Ορισμένα σενάρια που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την συντριβή, σύμφωνα με την Sally Gethin, θα μπορούσε να ήταν μια δυσλειτουργία στην ουρά, ο καιρός ή χιλιάδες άλλα προβλήματα που μπορεί να έχουν επηρεάσει το αεροσκάφος, όπως μια «μικρή φωτιά επί του σκάφους» ή πρόβλημα καλωδίωσης.

Αυτό όμως που πραγματικά προκαλεί εντύπωση, όπως αναφέρει στη Sun η ειδικός, είναι ότι ο συγκυβερνήτης είχε 30.000 ώρες εμπειρία πτήσης ενώ ο πιλότος μόνο 7.000 ώρες. Στο αεροπλάνο βρισκόταν και ένας τρίτος εκπαιδευόμενος πιλότος, ο οποίος είχε μόνο μερικές εκατοντάδες ώρες πτητικής εμπειρίας. 

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της συντριβής:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις