Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία: Το διαβατήριο του έσωσε τη ζωή! “Ήμουν στη λίστα νεκρών”

Συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία: Το διαβατήριο του έσωσε τη ζωή! “Ήμουν στη λίστα νεκρών”

– Εθνικό πένθος στη Ρωσία μετά την αεροπορική τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα
– Εξετάζονται όλα τα πιθανά αίτια για τη συντριβή του αεροπλάνου
– Οι σοροί των περισσότερων από τα 92 θύματα βρίσκονται πιθανότατα στην άτρακτο του αεροπλάνου
– Γλίτωσε ο τραγουδιστής Roman Valutov που του απαγόρευσαν να επιβιβαστεί τελευταία στιγμή
– ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ρωσία μετά τη συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες μεταξύ των 92 επιβαινόντων. Ανάμεσά τους μέλη της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού που ταξίδευαν για να περάσουν την Πρωτοχρονιά με Ρώσους στρατιώτες στη Συρία.

Από τύχη γλίτωσε ο 29χρονος τραγουδιστής της Χορωδίας τους Κόκκινου Στρατού Roman Valutov που του απαγόρευσαν την επιβίβαση στο μοιραίο αεροπλάνο επειδή είχε λήξει το διαβατήριό του. Δεν μπορούσε να πιστέψει την τραγωδία που συνέβη όταν γύρισε σπίτι του.

Ο τραγουδιστής κηρύχθηκε νεκρός επειδή το όνομά του βρισκόταν στη λίστα των επιβατών της μοιραίας πτήσης που συνετρίβη δύο λεπτά μετά την απογείωσή της από τη νότια πόλη Adler τα ξημερώματα. Το στρατιωτικό αεροπλάνο μετέφερε στρατιώτες, δημοσιογράφους και 64 μέλη του φημισμένου μουσικού συνόλου Alexandrov που θα έπαιζαν για τα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

“Με σταμάτησαν και μου είπαν “αστειεύεσαι;” Το διαβατήριό σου έληξε τον Ιούλιο. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Μου είπε να περιμένω. Στάθηκα εκεί ανησυχώντας αν θα μου επιτρέψουν να πετάξω. Λίγα λεπτά αργότερα μου είπαν “δεν πας πουθενά”. Ήμουν νευρικός για το λάθος με το διαβατήριο αλλά πήγα σπίτι. Ήμουν εκεί στις 3.30 τα ξημερώματα και λίγο αργότερα άρχισαν να με παίρνουν τηλέφωνο και να με ρωτάνε αν είμαι ζωντανός. Κοίταξα και είδα το όνομά μου στη λίστα των νεκρών. Έκλαιγα. Οι φίλοι και οι συγγενείς μου είχαν σοκαριστεί”.

Η τελευταία φωτογραφία του Tu-154 πριν συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα (Evgeny Tolstov)


Σοκ στη Ρωσία από την τραγωδία

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε τη Δεύτερα ημέρα εθνικού πένθους «στο σύνολο της ρωσικής επικράτειας» και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή μιας «ενδελεχούς έρευνας (…) προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια της τραγωδίας».

Την ίδια ώρα συστάθηκε μια ειδική επιτροπή υπό τον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ.

«Όλα τα πιθανά αίτια (της συντριβής) θα εξετασθούν» επισήμανε ο Σοκολόφ, κατά την άφιξή του στο Σότσι σήμερα το βράδυ, επισημαίνοντας ότι είναι «πρόωρο» να μιλήσει κανείς για κάποιο συγκεκριμένο σενάριο, ιδίως εκείνο μιας τρομοκρατικής ενέργειας, την ώρα που πηγές που δεν κατονομάζονται δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, από την μηχανική βλάβη έως ένα σφάλμα του πιλότου.

Συνεχίζονται οι έρευνες

 

Τα μαύρα κουτιά «δεν έχουν δυστυχώς βρεθεί» εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών, τονίζοντας ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το Τουπόλεφ Tu-154 χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 04.27 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σότσι, στην κοινότητα Αντλέρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Κατευθυνόταν προς την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, κοντά στην Λαττάκεια της Συρίας.

Συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από τις ακτές, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Ιγκόρ Κοναντσένκοφ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, 32 πλοία, 80 δύτες, όπως και 5 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Προς το παρόν 10 σοροί έχουν περισυλλεχθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Η ταυτοποίηση των θυμάτων θα γίνει στη Μόσχα» σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσαλόφσκι, κοντά στη Μόσχα. Έκανε στάση στο Σότσι για ανεφοδιασμό καυσίμων. Σε αυτό επέβαιναν 84 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Στον κατάλογο των επιβατών βρίσκονται 64 μέλη του μουσικού συνόλου Αλεξαντρόφ, φημισμένου για τις περιοδείες του στο εξωτερικό ως η χορωδία του Κόκκινου Στρατού και 8 στρατιωτικοί. Δεκάδες άνθρωποι πήγαν σήμερα κι άφησαν λουλούδια κοντά στην αίθουσα συναυλιών Αλεξαντρόφσκι στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αεροσκάφος πετούσε εδώ και 33 χρόνια και είχε 6.689 ώρες πτήσεων. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιορθώσεων ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ είχε ελεχθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο.
 

Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας

 

Οι όμορφες χορεύτριες των μπαλέτων του Ensemble Alexandrov, οι αγαπημένοι στους Ρώσους μουσικοί της Χορωδίας τους Στρατού αλλά και δημοσιογράφοι που ακολουθούσαν την αποστολή στη Λαττάκεια της Συρίας όπου θα προσγειωνόταν το αεροπλάνο, είναι μεταξύ των 92 νεκρών της συντριβής του Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότεροι από 3000 άνθρωποι, 27 πλοία, 37 δύτες, τέσσερα ελικόπτερα, drones αλλά και υποβρύχια μηχανήματα παίρνουν μέρος στην επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων της τραγωδίας. Από νωρίς, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει πως είναι σχεδόν απίθανο κάποιος από τους επιβαίνοντες να βρεθεί ζωντανός.

Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι Ρώσοι δημοσιεύουν φωτογραφίες των θυμάτων, ενώ ολόκληρη η χώρα έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος.

 

 

 

 

 

Το Russia Today, μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το Μέγαρο του Ensemble Alexandrov, όπου χιλιάδες πολιτών περνά για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων.

Ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους φέρεται πάντως να ήταν ιδιαίτερα έμπειρος. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ συμμετείχε μάλιστα και πάλι στο πλήρωμα αεροπλάνου που κατάφερε να προσγειωθεί παρότι βρέθηκε για ώρα εκτός ελέγχου το 2011.

Τα συλλυπητήριά τους, στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και σε ολόκληρη την Ρωσία, έστειλε και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι σοροί των περισσότερων θυμάτων του αεροσκάφους Tu-154, του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που συνετρίβη κοντά στο θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα νωρίτερα σήμερα, πιθανόν βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου, είπε στο Ria Novosti πηγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

“Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σοροί των θυμάτων της συντριβής του Tu-154 το πιθανότερο βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου σε ένα βάθος περίπου 60 μέτρων” σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Συλλυπητήρια Ερντογάν στον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης την συριακή κρίση, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, που βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία, συμμετείχε επίσης στη συνομιλία, προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του σχετικά με την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους TU-154 κοντά στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία.

Επιστρέφουν τα σενάρια τρομοκρατίας

Η ακτίνα στην οποία βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους, αλλά και ο ελάχιστος χρόνος που χρειάστηκε από την απογείωση του αεροπλάνου από το Σότσι μέχρι την συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα δύο λεπτά αργότερα, οδηγεί τους εμπειρογνώμονες στο συμπέρασμα πως πρέπει να σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα Life.

Το γεγονός θυμίζει έντονα την πτώση του ρωσικού Airbus τον Νοέμβρη του 2015 στο όρος Σινά, το οποίο μπορεί αρχικά να αποδοθεί σε τεχνική βλάβη, οι τζιχαντιστές όμως είχαν σπεύσει να αναλάβουν την ευθύνη. Οι υποψίες είναι λογικό να πέφτουν και πάλι σε τρομοκράτες, έπειτα και από την εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα.

Ρωσική ιστοσελίδα, δημοσίευσε βίντεο – ντοκουμέντο από την απογείωση του αεροπλάνου από το Σότσι, δύο περίπου λεπτά πριν συντριβεί στην Μαύρη Θάλασσα.

Το χρονικό του μοιραίου ταξιδιού

Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι που ξεκίνησε από τη Μόσχα για την χορωδία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, δημοσιογράφους που ακολουθούσαν την αποστολή αλλά και μια γνωστή για τις φιλανθρωπίες της Ρωσίδας.

Το αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, αφού σταμάτησε στο Σότσι για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, προσπάθησε να ξαναξεκινήσει το ταξίδι προς τη Λαττάκεια της Συρίας, όπου θα έπαιζε για την αλλαγή του χρόνου, κάτι όμως που δεν θα συμβεί ποτέ.

Δύο λεπτά μετά την απογείωσή του, το αεροπλάνο χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε πως συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα.

Μέχρι στιγμής οι έρευνες των ρωσικών υπηρεσιών διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό από τους επιβαίνοντες, ενώ από την πρώτη στιγμή οι αρχές δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Είναι βέβαιο πως και οι 93 επιβαίνοντες είναι νεκροί, αν και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί μόλις 10.

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Οι ρωσικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας, μέσω του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας και Ασφαλείας της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται είτε για βλάβη είτε για λάθος χειρισμό του πιλότου “Αποκλείω οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι αεροπλάνο του υπουργείου Άμυνας, στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το αεροπλάνο έπρεπε να πραγματοποιήσει μια αναστροφή μετά την απογείωσή του πάνω από τη θάλασσα, που μπορεί να πήγε λάθος”, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιτροπής.

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αλλά και ο Δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν, εξέφρασαν τα συλλύπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων. Στο Σότσι μάλιστα ήδη έχει συσταθεί ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης η οποία θα αναλάβει την φροντίδα των συγγενών των θυμάτων. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως οι συγγενείς θα λάβουν ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τις απώλειές τους.

Πηγή: Dailymail, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε