Κόσμος

Συντριβή τουρκικού C-130 στη Γεωργία: Συλλυπητήρια Ερντογάν για τους «μάρτυρες» τους δυστυχήματος – Μετέφερε 20 άτομα

«Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ δίχως να εκπέμψει σήμα κινδύνου» ανακοίνωσαν οι αρμόδιες γεωργιανές αρχές

Συναγερμός σήμανε σήμερα (11.11.2025) στην τουρκική πολεμική αεροπορία, καθώς ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 συνετρίβη στην Γεωργία.

Το τουρκικό C-130 απογειώθηκε από το Αζερμπαϊτζάν με προορισμό την Τουρκία, ωστόσο για αδιευκρίνιστο – μέχρι στιγμής – λόγο συνετρίβη σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Γεωργία.

Σε βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στα social media φαίνεται ότι η άτρακτος του τουρκικού αεροσκάφους έχει κοπεί με τμήμα του να περιστρέφεται σε πτωτική πορεία προς το έδαφος, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για νεκρούς χωρίς όμως να υπάρχει ακριβής απολογισμός.

 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό και ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τις αρμόδιες αρχές τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Γεωργίας, ενώ ζήτησε από τα ΜΜΕ «να μην δημοσιεύσουν καμία εικόνα» από τη συντριβή. Ακόμα, ανακοίνωσε ότι μετέφερε 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος.

Θύρα εξόδου από την άτρακτο του τουρκικού C-130 που συνετρίβη στη ΓεωργίαΘύρα εξόδου από την άτρακτο του τουρκικού C-130 που συνετρίβη στη Γεωργία / TV.IMEDI / Handout via REUTERS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα τα θύματα από το αεροπορικό δυστύχημα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους «μάρτυρές μας» που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά δήλωσε με ανάρτηση στο ότι συνομίλησε με τον Γεωργιανό ομόλογό του, Γκέλα Γκελάντζε, ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν προς το σημείο της συντριβής.

Το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η συντριβή σημειώθηκε στην περιοχή Σιγκνάχι της ανατολικής Γεωργίας, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Κομμάτι από τα συντρίμμια της ατράκτου του τουρκικού C-130 που συνετρίβη στη ΓεωργίαΚομμάτι από τα συντρίμμια της ατράκτου του τουρκικού C-130 που συνετρίβη στη Γεωργία / TV.IMEDI / Handout via REUTERS

Όπως αναφέρει αζέρικο μέσο ενημέρωσης, η γεωργιανή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ξαφνικά και δόθηκε αμέσως εντολή για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τα καθορισμένα πρωτόκολλα.

«Το τουρκικό αεροσκάφος C-130 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μας χωρίς να στείλει σήμα κινδύνου λίγο μετά τη διέλευσή του από τον εναέριο χώρο της Γεωργίας. Μετά το περιστατικό, ξεκίνησαν αμέσως μέτρα έρευνας και διάσωσης που ορίστηκαν από την Υπηρεσία», ανέφερε η ανακοίνωση των γεωργιανών αρχών.

Συλλυπητήρια Αλίεφ στον Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ίλχαμ Αλίιεφ, τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη συντριβή.

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι από την τραγική είδηση ​​της απώλειας στρατιωτικών στη συντριβή ενός στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από την περιοχή Γκαντζά και συνετρίβη σε γεωργιανό έδαφος».

«Συμμερίζομαι τη θλίψη σας και, εκ μέρους μου και του λαού του Αζερμπαϊτζάν, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου σε εσάς, στις οικογένειες και τους αγαπημένους των εκλιπόντων, καθώς και στον αδελφό λαό της Τουρκίας», ανέφερε ο Αλίιεφ στον Τούρκο ομόλογό του, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν θύματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκλητικός Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον με όρους ειρήνης, αφού δε μου δώσατε το Νόμπελ»
Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας πως «η Δανία δεν μπορεί να προστατεύσει αυτή τη γη από τη Ρωσία ή την Κίνα, και γιατί έχει ούτως ή άλλως "δικαίωμα ιδιοκτησίας";»
Ο Ντόναλντ Τραμπ 19
Ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Στους 39 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες - «Εξαιρετικά περίεργο» το δυστύχημα λέει ο υπουργός Μεταφορών
Αρκετά βαγόνια του δεύτερου τρένου έπεσαν σε πρανές ύψους τεσσάρων μέτρων, γεγονός που δυσχεραίνει την πρόσβαση στο σημείο
Εκτροχιασμός τρένου στην Ισπανία
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
30
Χάκαραν τα κανάλια του Ιράν και διέδωσαν μήνυμα του εξόριστου πρίγκιπα διαδόχου Ρεζά Παχλαβί
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Ιράν παραμένει πολύ περιορισμένη και η συσκότιση πληροφοριών που επιβάλλουν οι αρχές καθιστούν δύσκολη την ανεξάρτητη επαλήθευση των γεγονότων
Ο Ρεζά Παχλαβί
Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ πριν το συνέδριο: Δούκας εναντίον Ανδρουλάκη για προκριματικές εκλογές και μετεκλογικές συνεργασίες
«Πολύ σωστά λοιπόν λέει ο πρόεδρος ότι δεν θα πάμε με τη Νέα Δημοκρατία. Όμως μετεκλογικά, όχι προεκλογικά, μετεκλογικά πρέπει να είμαστε διασφαλισμένοι ότι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί»
Ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Ανδρουλάκης 9