Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Συρία: Ακόμα μια… συνεργασία ΗΠΑ – Κούρδων ζητά Γερουσιαστής του Τραμπ

Συρία: Ακόμα μια… συνεργασία ΗΠΑ – Κούρδων ζητά Γερουσιαστής του Τραμπ

O Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Συρία, εκφράζει πλέον την αισιοδοξία του για την δρομολόγηση “ιστορικών λύσεων” στην περιοχή. Ζητά μάλιστα ακόμα μια συνεργασία με τους Κούρδους, παρ’ όι την τελευταία φορά οι ΗΠΑ τους άφησαν… στις ορέξεις του Ερντογάν.

Ο ίδιος πιστεύει πως οι ΗΠΑ και οι κουρδικές δυνάμεις που εδώ και καιρό πολέμησαν στο πλευρό της Ουάσινγκτον (κατά του Ισλαμικού Κράτους) μπορούν να συμπράξουν σε ένα κοινό εγχείρημα για τον εκσυγχρονισμό των πετρελαιοπηγών στο έδαφος της Συρίας, με τα κέρδη από το εγχείρημα αυτό, να πηγαίνουν στους Κούρδους.

“Ο πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται έξω από το κουτί,” σχολίασε ο Γκρέιαμ για τις σκέψεις του Αμερικανού προέδρου, αναφορικά με το πετρέλαιο της περιοχής.

“Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά αυτό που έκαναν οι Κούρδοι. Θέλει να διασφαλίσει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα επιστρέψει. Αναμένω ότι θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Κούρδους στα ανατολικά της Συρίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα ανακάμψει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Την ίδια ώρα η Ρωσία ελπίζει πως ο συντονισμός της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία στη Συρία θα βοηθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα, ο Σόιγκου δήλωσε πως το ζήτημα της προστασίας των φυλακών, όπου κρατούνται μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να επιλυθεί επειγόντως.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις