Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Συρία: Αμνηστία σε φυγόστρατους δίνει ο Άσαντ, αν δεχθούν να στρατευθούν εκ των υστέρων

Άσαντ - Συρία

Να αντιστρέψει το κύμα φυγής από τον στρατό επιχειρεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ παρέχοντας αμνηστία σε φυγόστρατους της Συρίας, υπό τον όρο ότι θα καταταγούν, έστω και εκ των υστέρων.

Συγκεκριμένα ο Μπασάρ αλ Άσαντ εξέδωσε σήμερα ένα διάταγμα αμνήστευσης φυγόστρατων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποφύγουν τη φυλάκιση στη Συρία αν παρουσιαστούν για να κάνουν τη θητεία τους, μέσα σε διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών.

Οι Σύροι που απέφυγαν να εκτίσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους και βρίσκονται στο εσωτερικό της Συρίας θα έχουν διορία τρεις μήνες για να παραδοθούν, ενώ όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό θα έχουν διορία τέσσερις μήνες.

Το διάταγμα ισχύει για αδικήματα ανυποταξίας που διαπράχθηκαν πριν από τις 21 Δεκεμβρίου, ανέφερε η προεδρία.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο φόβος της στράτευσης είναι ένας σημαντικός λόγος για πρόσφυγες που δεν θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα, η οποία βρίσκεται στη δίνη μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Η έλλειψη ευκαιριών στη χώρα περιορίζει επίσης συχνά τα οφέλη από τέτοιες αμνηστίες. Η κυβέρνηση είχε χορηγήσει στο παρελθόν παρόμοιες αμνηστίες κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, ο Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συριακής επικράτειας, νικώντας οργανώσεις ανταρτών, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίχθηκαν από ξένες κυβερνήσεις, και τζιχαντιστές .

Ο πόλεμος, που ξέσπασε το 2011, έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις