Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Συρία: Αποχωρούν οι Κούρδοι από την Μανμπίζ

Συρία: Αποχωρούν οι Κούρδοι από την Μανμπίζ

Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικοί σύμβουλοί της θα φύγουν από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ. Αυτό έρχεται μια ημέρα αφού η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν σ’ ένα σχέδιο γι’ αυτή τη βόρεια περιοχή που περιλαμβάνει την αποχώρηση της YPG.

Σε ανακοίνωσή της η YPG αναφέρει πως οι μάχιμες δυνάμεις της είχαν αποσυρθεί από τη Μανμπίτζ τον Νοέμβριο του 2016, όμως κούρδοι στρατιωτικοί σύμβουλοι είχαν παραμείνει για να εργασθούν με το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ και να εκπαιδεύσουν ντόπιους αντιτζιχαντιστές μαχητές.

Η προαναγγελία από τον Τσαβούσογλου

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πως η πολιτοφυλακή των Κούρδων θα παραδώσει τα όπλα της όταν αποσυρθεί από την πόλη Μανμπίτζ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη νότια τουρκική επαρχία της Αττάλειας, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η κοινή εργασία για τον οδικό χάρτη, τον οποίο υιοθέτησε χθες Δευτέρα στην Ουάσινγκτον μαζί με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, θα αρχίσει σε 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες. Πρόσθεσε πως στο μέλλον το μοντέλο θα πρέπει να εφαρμοσθεί και στη Ράκα, το Κομπάνι και άλλες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τη YPG.

Οι ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν να χαρακτηρίσουν τη YPG τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στη Μανμπίτζ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στη δουλειά που κάνει η Τουρκία με τη Ρωσία στη Συρία.

Η πολιτοφυλακή YPG αποτελεί τη σπονδυλική στήλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας συμμαχίας αράβων και κούρδων μαχητών που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον και η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτος στη Συρία.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στρατιωτικούς στη Μανμπίτζ, όπως και η Γαλλία.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον Ιανουάριο στη βορειοδυτική Συρία επίθεση εναντίον της YPG, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση.

Αφού έδιωξε τη YPG από τον πρώην κουρδικό θύλακο του Αφρίν, η Τουρκία, η οποία βλέπει με πολύ κακό μάτι την παρουσία συριακών κουρδικών δυνάμεων στα σύνορά της, απείλησε επανειλημμένα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της ανατολικά προς την Μανμπίτζ.

Οι απειλές αυτές δημιούργησαν φόβους για ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ.

Η ένταση μειώθηκε στα τέλη Μαΐου, όταν η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα όρισαν το περίγραμμα ενός «οδικού χάρτη» με στόχο να συνεργασθούν για να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σ’ αυτή την πόλη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις