Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Συρία: “Κόλαση” στην Αγγλία για τους βομβαρδισμούς!

Συρία

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για την συμμετοχή της Βρετανίας στα αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα στην Συρία, ήταν η αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων τόσο στην Συρία, όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Κατά τον ίδιο, η Βρετανία έπραξε το σωστό, ενώ δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν η Συρία έχει ακόμη στην κατοχή του, χημικά όπλα. Από την άλλη μεριά, ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι οι επιθέσεις που έγιναν χθες κατά συριακών στόχων δεν θ’ αντιστρέψουν την ροή των εξελίξεων στο συνολικό πρόβλημα της Συρίας, ενώ η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η αντίδραση του Άσαντ μετά τους αεροπορικούς και πυραυλικούς βομβαρδισμούς της Δύσης.

Στασιμότητα στην Συρία

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας, ενώ εάν υπάρξει νέα χρήση χημικών όπλων στην Συρία, τότε, το Λονδίνο θα επανεξετάσει τις επιλογές του.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Θα περάσει… δύσκολα η Μέι στο Κοινοβούλιο

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ακόμη ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μιλήσει αύριο στο κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές, θα μπορούν μετά από αυτές τις δηλώσεις ν’ αξιολογήσουν την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η Βρετανία θέλει να έχει ένα επίπεδο σχέσεων με την Ρωσία, τονίζοντας ότι η χώρα του, πρέπει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης κατά πιθανών κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης στην υπόθεση της Συρίας.

Γιατί δε ρωτήθηκε το Κοινοβούλιο;

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε την απόφαση για την συμμετοχή της στις πυραυλικές επιθέσεις κατά της Συρίας, χωρίς να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου, καθώς είχε επικεντρώσει την προσοχή της στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της πολεμικής επιχείρησης.

Σε ερώτηση γιατί το κοινοβούλιο δεν ανακλήθηκε από τις διακοπές του πριν από τις επιθέσεις και νωρίς το Σάββατο, ο Τζόνσον απάντησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: “Είναι προφανές ότι η πρώτη μας έννοια έπρεπε να είναι η ασφάλεια των αντρών και των γυναικών των ενόπλων δυνάμεων κι επίσης, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα της επιχείρησης. Υπάρχουν πολλά προηγούμενα στα οποία ακολουθήθηκε ο ίδιος τρόπος.”

“Πυρά” ο Κόρμπιν!

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ηγέτης του αντιπολιτευτικού Κόμματος των Εργατικών στην Βρετανία, δήλωσε σήμερα ότι η νομική βάση που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας, είναι συζητήσιμη.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάληψη δράσης, μόνο υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Ρωτάω τον υπουργό τον Εξωτερικών, αλλά και την πρωθυπουργό, που είναι η νομική βάση για την ενέργεια αυτή;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κόρμπιν.

“Η νομική βάση, θα μπορούσε να είναι η αυτοάμυνα ή η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η εμπλοκή για ανθρωπιστικούς λόγους, είναι ένας νομικά συζητήσιμος όρος κατά την παρούσα περίοδο,” δήλωσε ο ίδιος, στην διάρκεια συνέντευξης του στο BBC.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις