Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Συρία: Ξεκίνησε η δεύτερη κοινή περιπολία Τουρκίας – Ρωσίας κοντά στο Κομπάνι

Συρία: Ξεκίνησε η δεύτερη κοινή περιπολία Τουρκίας – Ρωσίας κοντά στο Κομπάνι
photo Reuters

Τεθωρακισμένα οχήματα με στρατιώτες από τη Ρωσία και την Τουρκία ξεκίνησαν σήμερα την δεύτερη περιπολία τους στη βόρεια Συρία.

Συγκεκριμένα η περιπολία έγινε κοντά στην πόλη Κομπάνι στη βόρεια Συρία, βάσει της συμφωνίας για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή.

Η σημερινή περιπολία ξεκίνησε περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Κομπάνι, μια πόλη κοντά στα σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία που έχει και συμβολική σημασία καθώς εκεί η κουρδική πολιτοφυλακή για την κατάληψή της, σε μία από τις σφοδρότερες μάχες του συριακού πολέμου.

Τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν μέσω ενός κενού στον μεθοριακό τοίχο στη συριακή πλευρά και κατευθύνθηκαν ανατολικά, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επεσήμαναν ότι η περιπολία θα καλύψει μια απόσταση 72 χιλιομέτρων σε βάθος πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες να συναντώνται στα σύνορα και να εξετάζουν χάρτες προτού ξεκινήσουν την περιπολία τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Η δεύτερη, κοινή, χερσαία περιπολία(…) ξεκίνησε στην περιοχή Άιν αλ Άραμπ (Κομπάνι) με κατεύθυνση ανατολικά του Ευφράτη», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Η ρωσική στρατονομία έφτασε στο Κομπάνι στις 23 Οκτωβρίου βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Η πρώτη περιπολία τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή γύρω από τη συριακή πόλη Νταρμπασίγια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις