Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Συρία: Ξεριζωμός στο Ιντλίμπ από τις αρχές Δεκεμβρίου! 700.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την εστία τους

Συρία: Ξεριζωμός στο Ιντλίμπ από τις αρχές Δεκεμβρίου! 700.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την εστία τους
photo Reuters

Σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την εστία τους στη Συρία και στην επαρχία Ιντλίμπ από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.

Μάλιστα αυτές είναι οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές μετακινήσεις στα εννέα χρόνια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τους χιλιάδες άμαχους να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στις κυβερνητικές δυνάμεις επικουρούμενες από τους Ρώσους συμμάχους τους.

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να μετατραπεί αυτή η επαρχία στη Συρία σε νεκροταφείο, αν συνεχιστούν οι συγκρούσεις.

«Από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 690.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα σπίτια τους στο Ιντλίμπ και τις περιβάλλουσες ζώνες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), προσθέτοντας πως «πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό για μία τέτοια περίοδο, αφότου ξεκίνησε, προ εννέα ετών, η συριακή κρίση».

«Είναι η ταχύτερα διογκούμενη μετατόπιση που έχει καταγραφεί στην χώρα», τόνισε από την πλευρά του ο Γενς Λέρκε, από το ίδιο γραφείο, ενημερώνοντας πως στην περιοχή του Ιντλίμπ στη Συρία είναι «η παγκοσμίως μεγαλύτερη συγκέντρωση μετατοπισμένων κατοίκων και απαιτείται άμεσα ένας τερματισμός των εχθροπραξιών, προκειμένου να μην μετατραπεί σε νεκροταφείο».

Ακόμη 280.000 άνθρωποι ενδέχεται να αναζητήσουν διαφυγή από τα αστικά κέντρα σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχισθούν, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην πόλη του Ιντλίμπ, η οποία έχει υπερπληθυσμό από όσους έτρεξαν εκεί για να γλυτώσουν καθώς οι εχθροπραξίες δεν έχουν φτάσει ακόμη μέσα στην πολη.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, μία ζώνη που ακόμη δεν έχει πληγεί από σημαντικές συγκρούσεις.

Από τα 17 εκατ. του πληθυσμού της Συρίας, τα 5,5 εκατ. ζουν ως πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή, κατά κύριο λόγο στην Τουρκία, ενώ άλλα 6 εκατ. είναι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Έτσι, οι μισοί από τους τρια εκατ. κατοίκους του Ιντλίμπ είναι Σύροι που έφθασαν εκεί για να διαφύγουν από τις μάχες σε άλλες περιοχές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις