Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Συρία: Με τον φόβο ζουν οι κάτοικοι μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ

Συρία: Με τον φόβο ζουν οι κάτοικοι μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ
photo Reuters

Η πόλη Μάνμπιτζ στη Συρία έχει πληγεί και έχει αλλάξει χέρια περισσότερες φορές από κάθε άλλη στη διάρκεια του εμφυλίου.

Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ οι κάτοικοι στην περιοχή του Μάνμπιτς στη Συρία φοβούνται ότι η πόλη θα περάσει στα χέρια νέου κατακτητή.

Οι αναταραχές δεν είναι μακριά από την πόλη καθώς κυβερνητικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρεια, ενώ η Τουρκία έχει μαζέψει στρατό στα σύνορα με τη Συρία και απειλεί να επιτεθεί και αυτή στο Μάνμπιτς.

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στη Μάνμπιτζ το 2016 και από τότε οι δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν συμβάλει κατά πολύ στη σταθερότητα της περιοχής που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η τοποθεσία αυτή της περιοχής στη Συρία θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται σε σημείο που διασταυρώνονται τα συμφέρονται της Ρωσίας, της Τουρκίας και προς το παρόν των ΗΠΑ.

Αν και οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν φύγει ακόμη από την περιοχή, ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μετά την έκκληση των κούρδων μαχητών που φοβούνται τουρκική επίθεση.

“Ζούμε με τον φόβο εδώ και μερικές ημέρες και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί και ποιος θα μπει στην πόλη. Θα είναι οι Τούρκοι ή οι Σύροι;”, αναρωτιέται ο Ισμαήλ Σααλάν, 41 ετών, ο οποίος κατέφυγε στη Μάνμπιτζ για να γλιτώσει από τις μάχες στο Χαλέπι πριν από δύο χρόνια.

“Επιβιώσαμε από τον πόλεμο στη Συρία . Δεν θα ζήσουμε ποτέ κάτι χειρότερο από το Ισλαμικό Κράτος”, είπε ο 43χρονος Άμπου Χάμζι, πατέρας πέντε παιδιών. “Όμως φοβόμαστε. Η κατάσταση είναι μπερδεμένη”, πρόσθεσε.

Από το 2011, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, η Μάνμπιτζ έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές. Αρχικά την κατέλαβαν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Κατόπιν πέρασε στο Ισλαμικό Κράτος που την ανακήρυξε τμήμα του “χαλιφάτου” του. Το 2016 την κατέλαβαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια αραβοκουρδική οργάνωση, η οποία ελέγχει από τότε την περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις