Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συρία: Ο Άσαντ ετοιμάζεται και περιμένει χτύπημα από τον Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ Ιβάνκα Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ Κέλιαν Κόνγουεϊ

Κινητικότητα στην Συρία, την ώρα που ο πλανήτης περιμένει τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τις τελικές του αποφάσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε την Δευτέρα του Πάσχα τη «φρικιαστική» επίθεση με χημικά που φέρεται να εξαπολύθηκε στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα και διεμήνυσε ότι «θα λάβει μείζονες αποφάσεις μέσα στις προσεχείς 24-48 ώρες».

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν εγκαταλείψει και κάποιες από τις θέσεις τους εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από το εξωτερικό. Αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο συριακός στρατός βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα σε όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια, τις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Δαμασκό και τα περίχωρά της, τη Χομς και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Λαττάκειας και της Ταρτούς», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Παρατηρητηρίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Ντέιρ αλ Ζορ, οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εκκενώνουν τα βασικά στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Τραμπ – Πούτιν “μαλώνουν” πάνω από τους νεκρούς στη Συρία

Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να καταλήξει κάπου, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι η οριστική του απόφαση για τη Συρία θα είναι θέμα ωρών. Η Ρωσία τον καλεί να μην αναλάβει στρατιωτική δράση. Ο Πούτιν, άλλωστε, στηρίζει τον Άσαντ εδώ και χρόνια…

Η απόφαση θα ληφθεί “απόψε ή πολύ σύντομα” διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Τις τελευταίες ώρες έχει ενταθεί η φημολογία πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για στρατιωτική δράση κατά του Άσαντ μετά την επίθεση με «τοξικά αέρια» στη Ντούμα, τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Οι ΗΠΑ κατηγορούν για την επίθεση το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Και ο Τραμπ φρόντισε να στείλει μήνυμα πως η Ουάσινγκτον έχει πολλές στρατιωτικές επιλογές όσον αφορά τη Συρία.

Στη γραμμή… Τραμπ η Νίκι Χέιλι

Οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ είχαν φανεί από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκεί όπου η πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν» στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξάρτητα αν θα κάνει κάτι ο ΟΗΕ ή όχι. «Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος θα πρέπει να δει την απόδοση δικαιοσύνης. Η ιστορία θα καταγράψει αυτό ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε θα επιτελέσει το καθήκον του είτε να δείξει την πλήρη και παντελή του αποτυχία να προστατεύσει τον λαό της Συρία. Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν», τόνισε η Χέιλι.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι – Φωτογραφία Reuters

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής απαίτησε να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη (10.04.2018) ψηφοφορία επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει την έναρξη νέας έρευνας για το ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Διένειμε, μάλιστα, κι ένα αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης στα 15 κράτη μέλη, το οποίο αποτελεί νέα εκδοχή ενός προηγούμενου κειμένου που είχε εισηγηθεί την 1η Μαρτίου.

Ρωσία: Επικίνδυνη η στρατιωτική δράση στη Συρία

Το σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για τη Συρία περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία», που θα κάνουν «χειρότερα» τα πράγματα, ήταν η «απάντηση» της Ρωσίας. Το είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. Η Μόσχα δεν θέλει να… πατήσει το κουμπί της στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία ο Τραμπ. Ο Ρώσος πρεσβευτής όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ τάσσονται μάλλον υπέρ της επιλογής της διπλωματίας ή της στρατιωτικής δράσης, απάντησε: «Φοβάμαι ότι επιζητούν περισσότερο τη στρατιωτική επιλογή, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη».

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια – Φωτογραφία Reuters

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με το Ελιζέ οι δυο ηγέτες θέλουν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας για τα όσα έγιναν στη Συρία. Ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των δυο σε διάστημα δυο ημερών. Ο Γάλλος και ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησαν «τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί μετά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας στην Ανατολική Γούτα και για τις εν εξελίξει συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις