Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Συρία: Ο Τραμπ απειλεί τον Ερντογάν, οι Ρώσοι… προελαύνουν σε Μανμπίτζ και Κομπάνι

Τραμπ

Έληξε το τελεσίγραφο Ερντογάν στους Κούρδους, συνεχίζεται η επιχείρηση στη βόρεια Συρία.
Πέρασαν τον Ευφράτη οι Ρώσοι και ο στρατός του Άσαντ, ελέγχουν Μανμπίτζ, Κομπάνι και Ράκα.
Παγκόσμιο σοκ από την επιστολή Τραμπ στον Ερντογάν: Μην είσαι ανόητος!
Άδειασε τον Αμερικανό πρόεδρο το Κογκρέσο για την αποχώρηση από τη βόρεια Συρία.
Νέες απειλές ΗΠΑ για νέες βαρύτατες κυρώσεις στην Τουρκία.
Σήμερα το κρίσιμο ραντεβού Ερντογάν με Πενς και Πομπέο στην Άγκυρα.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τουρκία, για περισσότερους από έναν λόγους. Όχι μόνο γιατί το τελεσίγραφο του Ερντογάν στους Κούρδους μαχητές να παραδοθούν έως χθες το βράδυ έπεσε στο κενό αλλά και γιατί σήμερα θα γίνει στην Άγκυρα το πολυαναμενόμενο και κρίσιμο ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τους Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο με στόχο την κατάπαυση πυρός στη βόρεια Συρία.

Την ώρα που οι Ρώσοι και οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ (με τους οποίους αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν οι Κούρδοι) προελαύνουν και πέρασαν τον Ευφράτη, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μανμπίτζ, Κομπάνι και Ράκα, το διπλωματικό «πόκερ» για τη Συρία συνεχίζεται.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (αυτή που αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε αλλά μετά… άλλαξε ρότα) γίνεται στη σκιά της αποκάλυψης της επιστολής που του έστειλε πριν από μερικές μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια επιστολή στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος, σε πρωτοφανές ύφος, καλεί τον Τούρκο ομόλογό του να μην… παριστάνει τον σκληρό, να μην γίνεται ανόητος και να μην επιτρέψει στην ιστορία να τον «καταγράψει» ως διάβολο!

Υπό το βάρος και της καταδίκης της πολιτικής Τραμπ για τη Συρία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δήλωση φωτιά της προέδρου της Νάνσι Πελόζι για έναν «κλονισμένο» πρόεδρο (σ.σ. που έφτασε στο σημείο να πει ότι οι Κούρδοι του PKK είναι… χειρότεροι από τους τζιχαντιστές), Πενς και Πομπέο επιχειρούν κάτι που μοιάζει απίθανο: να πείσουν τον Ερντογάν να αποχωρήσει από τη Βόρεια Συρία.

Click4more: Αδίστακτος! Στρίβει το μαχαίρι στην πληγή των Κούρδων ο Τραμπ

Πενς και Πομπέο ταξιδεύουν στην Άγκυρα με εντολή του Τραμπ να μεσολαβήσουν και να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«Αποστολή μας είναι να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός, να δούμε εάν μπορούμε να διαπραγματευθούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του. Ο Μάικ Πενς αναχώρησε με το δικό του αεροσκάφος.

Απειλές για νέες κυρώσεις

Και ενώ Πενς και Πομπέο αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ώρες στην Τουρκία, ο Τραμπ φρόντισε να στείλει άλλο ένα «μήνυμα» στον Ερντογάν. Πως αν δεν δεχτεί να σταματήσει την επιχείρηση στη βόρεια Συρία, θα επιβληθούν στην Τουρκία νέες κυρώσεις.

Το είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. Οι νέες κυρώσεις μπορεί να στοχοθετήσουν περισσότερους Τούρκους υπουργούς, ή τουρκικές εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ.

Click4more: Με… φόντο την Συρία συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στις 22 Οκτωβρίου

Ήδη, ένας κατάλογος δυνητικών στόχων έχει δοθεί στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Θα είναι ακόμη ένα «χαρτί» στα χέρια τους όταν θα δουν τον Ερντογάν. Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει και πως θα απαντήσει ο «σουλτάνος», που απειλεί κι εκείνος με κυρώσεις.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα (των υπηρεσιών) πληροφοριών. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές συνέπειες αν κριθεί αναγκαίο», τόνισε ο Μνούτσιν.

Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών (που έχουν δοσοληψίες) με την Τουρκία».

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος μαζί μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις