Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συρία: Ποιοι εξυπηρετούνται από τη συμφωνία Κούρδων – Άσαντ

Συρία: Ποιοι εξυπηρετούνται από τη συμφωνία Κούρδων – Άσαντ

Η συμφωνία των Κούρδων με τον Μπασάρ αλ Άσαντ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική εισβολή τη βόρεια Συρία, δημιουργεί νέα δεδομένα. Από τα οποία, φαίνεται, πως κερδισμένος βγαίνει ο πρόεδρος της Συρίας…

Ως απόλυτα αναμενόμενο χαρακτηρίζει τον εναγκαλισμό Άσαντ – Κούρδων στη Συρία ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

Σχολιάζοντας στο newsit.gr τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της βορειοανατολικής Συρίας, ο κ. Φίλης εξηγεί ότι από τη στιγμή που οι Κούρδοι έμειναν ξεκρέμαστοι από τους Αμερικανούς συμμάχους τους δεν είχαν πολλές επιλογές. «Μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν ήταν περίπου προφανές ότι θα επέλεγαν τον Άσαντ καθώς έχουν ανάγκη μιας δύναμης να τους υποστηρίξει και επιχειρησιακά και διπλωματικά» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον γνωστό διεθνολόγο, είναι προφανές ότι η συμφωνία με τον Άσαντ γίνεται με πολύ κακούς όρους για τους Κούρδους κάτι που εξυπηρετεί και τις επιδιώξεις του Άσαντ και τις επιδιώξεις της Ρωσίας στην περιοχή. Όπως τονίζει ο κ. Φίλης «οι Κούρδοι απολάμβαναν μιας αυτονομίας στην περιοχή. Όμως εφόσον η συμφωνία επιφέρει την αποχώρηση των Τούρκων από τα κουρδικά εδάφη, είναι δεδομένο ότι ο Άσαντ θα θελήσει να ελέγξει την περιοχή στην οποία μέχρι σήμερα οι Κούρδοι είχαν τον πρώτο λόγο».

Click4more: “Πυρά” Ερντογάν κατά ΝΑΤΟ για τη Συρία! “Θα στηρίξετε τον σύμμαχο σας ή τους τρομοκράτες;”

«Ο Άσαντ είναι πιθανό να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος, εφόσον η συμφωνία αυτή με τους Κούρδους του δώσει τον απόλυτο έλεγχο των κουρδικών περιοχών που βρίσκονται στα ανατολικά του Ευφράτη» υπογραμμίζει.

Η πιθανή επανάκαμψη του Ισλαμικού Κράτους

Ο Κωνσταντίνος Φίλης δεν παραλείπει να σχολιάσει τα τρομακτικά σενάρια που θέλουν το Ισλαμικό Κράτος να επανακάμπτει μετά τις επιθέσεις της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία. «Ασφαλώς υπάρχει κίνδυνος το Ισλαμικό Κράτος με νέα χαρακτηριστικά και περισσότερο με μια λογική ανταρτοπολέμου και όχι με έλεγχο εδαφών, να επανακάμψει. Το ερώτημα είναι αν η επανακάμψή του θα περιοριστεί στη Συρία ή αν θα είναι γεωγραφικά διευρυμένη. Δεν λέω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο να συμβεί, αλλά όταν υπάρχει αναστάτωση μεταξύ των υπόλοιπων δυνάμεων, είναι μια συνθήκη την οποία οι τζιχαντιστές θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν. Μπορεί οι τζιχαντιστές να είναι διάσπαρτοι αλλά είναι σε θέση να επιχειρήσουν. Διότι δεν ξέρουμε και τι όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια τους, αν θα υποστηριχθούν από άλλες δυνάμεις και αν θα επιδιώξουν να πάνε εκτός Συρίας για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν. Δεν μπορούμε προς το παρόν να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα» αναφέρει σχετικά.

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης και το όπλο της Άγκυρας

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας προκάλεσαν σχετικά καθυστερημένα και την αντίδραση της Ευρώπης, η οποία καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τις επιθέσεις. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, «ο Ερντογάν θα πρέπει να δώσει σημασία στις αντιδράσεις της Ευρώπης, αλλά γνωρίζει ότι όσο η Ευρώπη είναι ευάλωτη απέναντι στην Τουρκία στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει ενέργειες ή λήψη πολύ σκληρών μέτρων απέναντί του». «Είναι σε θέση να το κάνει αυτό καθώς οι Ευρωπαίοι του έχουν επιτρέψει να μετατρέπει σε όπλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό» λέει.

Click4more: Κλιμακώνει τις εντάσεις η Άγκυρα – Κόβει «στη μέση» το Αιγαίο με NAVTEX για βολές του Ναυτικού! [pics]

Εκτιμά πάντως ότι σε καμιά δεν θα υπάρξει εμπλοκή ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Συρία. «Τίποτα δεν μπορείς να αποκλείσεις σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες» εξηγεί και προσθέτει ότι «θα μιλούσαμε ουσιαστικά μόνο για επέμβαση της Γαλλίας η οποία δεν θέλει να εμπλακεί». «Άλλωστε» συνεχίζει «η Γαλλία έχει περισσότερο στραμμένη την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα πάντως με τον Κωνσταντίνο Φίλη, η Τουρκία δεν είναι σε θέση τεχνικά να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ώστε να προκαλέσει περαιτέρω αντίδραση του Παρισιού. «Αν υποθέσουμε ότι το κάνει με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζονται, αυτό προφανώς θα προκαλέσει αντίδραση, αλλά δεν νομίζω ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε πολεμική εμπλοκή. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το χατίρι της Άγκυρας θα γινόταν. Διότι η Γαλλία και η Total έχουν συμφέροντα. Δεν θα ήθελε η Total, οι γαλλικές φρεγάτες να είναι σε αντιπαράθεση με την Τουρκία σε έναν χώρο στον οποίο η ίδια θέλει ηρεμία ώστε να προχωρήσει στη γεώτρηση και ενδεχομένως στο μέλλον σε κάποια εξόρυξη. Εκτός αν η Τουρκία προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη γεώτρηση της Total, πράγμα το οποίο εκτιμώ ότι δεν θα κάνει» καταλήγει.

Ακούστε τι είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης στο newsit.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις