Κόσμος

Συρία: Το τέλος των αιματηρών μαχών στη Σουέιντα ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Έφτασαν τους 940 οι νεκροί

Σχεδόν 87.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων που ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου

Μετά από μία εβδομάδα  σφοδρών συγκρούσεων η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα το τέλος των μαχών στη Σουέιντα, τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν οι Δρούζοι. 

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες Δρούζων και σουνιτών Βεδουίνων που ξέσπασαν στις 13 Ιουλίου στην περιοχή της Σουέιντα στοίχισαν τη ζωή σε 940 ανθρώπους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία.

«Η Σουέιντα έχει εκκενωθεί από μαχητές όλων των φυλών και οι μάχες στις συνοικίες της πόλης έχουν σταματήσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εσωτερικών Νουρεντίν αλ Μπάμπα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Σχεδόν 87.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων αυτών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Χθες, Σάββατο, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε εκεχειρία στην επαρχία της Σουέιντα και άρχισε να αναπτύσσει εκεί εκ νέου δυνάμεις με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα είχε αναπτύξει και την Τρίτη δυνάμεις της στην Σουέιντα. Ωστόσο τις είχε αποσύρει μετά τον βομβαρδισμό πολλών στόχων της εξουσίας στη Δαμασκό από το Ισραήλ, το οποίο όπως δήλωσε θέλει να προστατεύσει την κοινότητα των Δρούζων και έκρινε ότι απειλείτο από την παρουσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορά του.

Στη συνέχεια η Συρία και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε από τις συριακές αρχές «να καταστήσουν υπόλογους και να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όλους όσοι ευθύνονται για ωμότητες, συμπεριλαμβανομένων όσων ανήκουν στις δικές τους δυνάμεις».

Οι συριακές αρχές οφείλουν να χρησιμοποιήσουν «τις δυνάμεις ασφαλείας τους για να μην επιτρέψουν στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλους βίαιους τζιχαντιστές να εισέλθουν στην περιοχή και να διαπράξουν σφαγές», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Χθες, ανταποκριτής του AFP είδε δεκάδες σπίτια και οχήματα που είχαν καεί και ενόπλους να πυρπολούν καταστήματα αφού τα είχαν λεηλατήσει.

«Οι μαχητές φυλών αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα το Σάββατο το βράδυ», έπειτα από αντεπίθεση Δρούζων, αλλά συνέχιζαν να βομβαρδίζουν την πόλη, σημείωνε σε χθεσινή του ανακοίνωση το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Άχμαντ αλ Σάρα, ο οποίος ήρθε στην εξουσία αφού ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες εκ νέου ότι δεσμεύεται για την προστασία των μειονοτήτων και χαιρέτισε «τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, οι οποίες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη Συρία».

Την ίδια ώρα το συριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «άρχισε η ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία της Σουέιντα (…) με στόχο την προστασία των αμάχων και το τέλος του χάους».

Οι νέες αυτές διακοινοτικές συγκρούσεις αποδυναμώνουν περαιτέρω την εξουσία του Άχμαντ αλ Σάρα σε μια χώρα που ρήμαξε ο εμφύλιος πόλεμος για σχεδόν 14 χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αμερικανός βετεράνος πιλότος αποκαλύπτει πως επιβιώνεις αν πέσει το αεροσκάφος σου: «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Έχοντας εμπειρία από εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο ταξίαρχος ε.α. είχε εκπαιδευτεί για το πώς να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση
Μαχητικό F-15
Τραμπ: Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω εάν πάθει κακό ο αγνοούμενος πιλότος του F-15 που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν – Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος
Η Τεχεράνη χλευάζει τις αμερικανικές έρευνες για τον πιλότο και εκτοξεύει αντιαεροπορικά πυρά κατά των ελικοπτέρων Black Hawk που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης
Ντόναλντ Τραμπ
67
Το Ιράν απέρριψε 48ωρη εκεχειρία από τις «πληγωμένες» σε γόητρο και στρατιωτικό επίπεδο ΗΠΑ
Η Τεχεράνη δήλωσε στους μεσολαβητές ότι δεν προτίθεται να συναντηθούν αξιωματούχοι του με Αμερικανούς στο Ισλαμαμπάντ εντός των επόμενων ημερών και θεωρεί «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις των ΗΠΑ
Λίβανος
8
Νεαρός έπεσε θύμα revenge porn από την πρώην σύντροφό του στην Βρετανία - Έστειλε γυμνές φωτογραφίες του στην μητέρα του
Στην 24χρονη επιβλήθηκε κοινοτική ποινή 12 μηνών με 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, να καταβάλει στον πρώην της αποζημίωση ύψους 600 λιρών, ενώ εκδόθηκε και περιοριστική εντολή που της απαγορεύει να επικοινωνήσει μαζί του
Βρετανική αστυνομία