Τετάρτη, 17 Απρ.
24oC Αθήνα

Συρία: Βρήκαν το πτώμα ήρωα αρχαιολόγου που αποκεφάλισαν τζιχαντιστές – Προσπάθησε να προστατέψει την Παλμύρα (pics, vids)

Συρία: Βρήκαν το πτώμα ήρωα αρχαιολόγου που αποκεφάλισαν τζιχαντιστές – Προσπάθησε να προστατέψει την Παλμύρα (pics, vids)
Φωτογραφία video grab

Tο πτώμα ενός κορυφαίου αρχαιολόγου που αποκεφαλίστηκε από το ISIS το 2015, ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει την αρχαία πόλη της Παλμύρας, ανακοίνωσε ότι βρήκε η κυβέρνηση της Συρίας. Ο Καλίντ αλ Ασαάντ είχε διατελέσει διευθυντής αρχαιοτήτων στην Παλμύρα για 50 χρόνια και είχε συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA, δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Παλμύρας εντοπίστηκαν οι σωροί των τριών ανθρώπων. Το πτώμα του Καλίντ αλ Ασαάντ πιστεύεται πως ήταν ένα από τα τρία που βρέθηκαν κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, θα πραγματοποιηθούν τεστ DNA για να επιβεβαιωθούν οι ταυτότητές των σωρών.

Οι τζιχαντιστές είχαν αποκεφαλίσει δημόσια τον 82χρονο αρχαιολόγο γιατί αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία όπου ήταν κρυμμένα πολύτιμα αντικείμενα στην αρχαία πόλη. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είχε αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της Παλμύρας που βρίσκεται σε μια όαση στη συριακή έρημο, βορειοανατολικά της Δαμασκού. Ο Καλίντ αλ Ασαάντ τέλεσε διευθυντής αρχαιοτήτων στην Παλμύρα για 50 χρόνια και είχε συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με την Daily Mail, ένας φίλος του και αξιωματούχος αρχαιοτήτων, ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, δήλωσε ότι ο 82χρονος αρχαιολόγος αρνήθηκε να φύγει από την Παλμύρα όταν εισέβαλλαν οι τζιχαντιστές. «Γεννήθηκα στην Παλμύρα και θα μείνω στην Παλμύρα και δεν θα φύγω έστω κι αν μου κοστίσει το αίμα μου», φέρεται να απάντησε ο Καλίντ αλ Ασαάντ.

Το ISIS αποκεφάλισε τον διακεκριμένο αρχαιολόγο, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σε πλατεία στην Ταντμόρ, μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους και κρέμασαν το πτώμα του σε έναν στύλο με επιγραφή δίπλα που έλεγε ότι ήταν «διευθυντής ειδωλολατρείας» της Παλμύρας.

Δείτε βίντεο:

Οι ισλαμιστές του ISIS έχουν προβεί σε καταστροφές εμβληματικών τμημάτων της Παλμύρας. Από τον Μάρτιο του 2017 η περιοχή ελέγχεται από κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά οι εργασίες αποκατάστασης είναι περιορισμένες λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Πιθανολογείται ότι οι τζιχαντιστές έχουν πουλήσει αρκετές αρχαιότητες, οι οποίες τους απέφεραν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις