Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα «ελληνικά» και όχι μόνο μνημεία στο Ιράν που ήθελε να βομβαρδίσει ο Τραμπ

Τα «ελληνικά» και όχι μόνο μνημεία στο Ιράν που ήθελε να βομβαρδίσει ο Τραμπ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ με βαριά καρδιά να είπε κατά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι τελικά δεν θα βομβαρδίσει πολιτιστικά μνημεία. Είπε ότι θα υπακούσει στο διεθνές δίκαιο αποφεύγοντας να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις.

Ποια είναι όμως τα πολιτιστικά μνημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ; Μνημεία ισλαμικά: το Μπλε Τζαμί στην Ταυρίδα και το Τζαμί Λουφτολάχ στο Μεϊντάν, η μεγάλη πλατεία στο Ισπαχάν. Μνημεία της προϊσλαμικής περιόδου της χώρας: ο Μεγάλος Ναός των Ζοροαστρών στο Γιαζντ και την Περσέπολη.

Ανάμεσα σε αυτά, μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική ιστορία: τον τάφο του ιδρυτή της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας Κύρου του Β’ – του επονομαζόμενου Μέγα – στις Πασαργάδες, τάφο στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε σπονδές και χοές και χόρεψε γύρω του, τιμώντας τον. Και άλλα πολλά. Όπως η Αρμενική εκκλησία του Αγίου Θαδδαίου γνωστή και ως η «Μαύρη Εκκλησία» 850 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης. Η συγκεκριμένη εκκλησία που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από την UNESCO θεωρείται από κάποιους το πρώτο χριστιανικό μνημείο στον κόσμο!

Ο Ιρανός καλλιτέχνης Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ (Mohammad Hassan Forouzanfar) «ύψωσε» λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας του με αφορμή τις απειλές Τραμπ.

Συνεχίζοντας το πρότζεκτ «Ειρήνη» -το είχε εγκαινιάσει με μία σειρά φωτομοντάζ στα οποία είχε συνθέσει παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα στις ΗΠΑ και στο Ιράν- ο Ιρανός ντιζάινερ αυτή τη φορά «φαντάζεται» λευκή σημεία πάνω σε μνημεία της χώρας του τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ «παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά».

Η λευκή σημαία την οποία «ύψωσε» ο Ιρανός καλλιτέχνης αναδεικνύει το πώς πολιτισμικά μνημεία μιας χώρας και τα οποία ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό συχνά βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά δύο αντιμαχόμενων μερών: η μνήμη της καταστροφής των δύο Βούδων στο Μπαμιάν του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ή της παρ’ ολίγον ολοσχερούς καταστροφής της Παλμύρας στη Συρία από τον ISIS είναι νωπή.

Συμβολική έκκληση να εξαιρεθεί από τις αντιπαλότητες η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά είναι η πρωτοβουλία του Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις