Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τα… έσπασε με τους Ιρακινούς κι έφυγε ο Τραμπ

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Δεν ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ταξίδι – αστραπή σε Ιράκ ή το Αφγανιστάν για να επισκεφτεί Αμερικανούς στρατιώτες. Κανείς, ποτέ, δεν το έκανε όπως ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε τη Μελάνια από το χέρι και έφυγαν με το Air Force One για το Ιράκ. Σε αντίθεση με άλλους προέδρους, φρόντισε να… μάθει όλος ο κόσμος ότι το αεροπλάνο του πετά πάνω από την Ευρώπη με προορισμό τη Μέση Ανατολή. Και κάπως έτσι ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε τους πάντες… “παγωτό”.

Όπως άφησε… στα κρύα του λουτρού και την ιρακινή ηγεσία, με την οποία δεν συναντήθηκε γιατί υπήρξαν διαφωνίες στο που θα γίνει η συνάντηση. Δεν έκατσε να σκάσει φυσικά. Πήρε τη Μελάνια κι έφυγαν.

Το Air Force One έκανε στάση στη Γερμανία, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του συνάντησαν Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν. Αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος είχε βγάλει το μπουφάν και φορούσε το κοστούμι του, ενώ η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είχε αλλάξει επίσης.

Ο Τραμπ όχι μόνο έβγαλε selfies με τους στρατιώτες, αλλά… όλως τυχαίως εκείνοι είχαν μαζί τους καπέλα με το (προεκλογικό του) σύνθημα Make America Great Again, τα οποία και ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η… διαφωνία στο Ιράκ

Το ταξίδι αστραπή του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράκ ήταν το πρώτο σε εμπόλεμη ζώνη από τον Ιανουάριο του 2017 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Επέλεξε να το κάνει λίγες μέρες αφού ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία.

Η Βαγδάτη γνώριζε τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου να επισκεφτεί τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή. Στο πρόγραμμα ήταν και η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντι. Μια συνάντηση που δεν έγινε γιατί οι δυο πλευρές διαφώνησαν για το που θα γινόταν η συνάντηση.

«Μια διαφωνία για το πώς θα διεξαγόταν η συνάντηση οδήγησε στο να αντικατασταθεί από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη», αναφέρει το δελτίο Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού του Ιράκ το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο Τραμπ και ο Άμπντουλ Μάχντι συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία. Οι δύο ηγέτες μίλησαν ακόμη για τη διμερή συνεργασία στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον Άμπντουλ Μάχντι να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, ενώ από την πλευρά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός τον κάλεσε να κάνει επίσημη επίσκεψη στη Βαγδάτη, πάντα κατά το δελτίο Τύπου.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις