Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τα βρίσκουν Τραμπ και Ερντογάν – Επικήρυξαν Κούρδους με 12 εκατομμύρια δολάρια οι ΗΠΑ

Τα βρίσκουν Τραμπ και Ερντογάν – Επικήρυξαν Κούρδους με 12 εκατομμύρια δολάρια οι ΗΠΑ

Το ένα μετά το άλλο κάνουν τα βήματα προσέγγισης Τραμπ και Ερντογάν. Τώρα οι ΗΠΑ εξέδωσαν επικήρυξη ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για τρεις Κούρδους.

Η Τουρκία κατηγορεί τους τρεις Κούρδους ως ηγετικά στελέχη του PKK το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τραμπ και ο Ερντογάν φαίνεται ότι εδώ και καιρό έχουν βάλει μπρος την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών και έτσι μετά την άρση των κυρώσεων λόγω της υπόθεσης Μπράνσον και ύστερα από τις κοινές περιπολίες στη Συρία, έρχεται και η επικήρυξη.

Λίγες μέρες πριν την συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο Παρίσι (το ερχόμενο Σαββατοκύριακο) η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την καταβολή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες «που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό» του Μουράτ Καραγιλάν, έως και 4 εκατομμυρίων στην περίπτωση του Τζεμίλ Μπαγίκ και 3 εκατομμυρίων σε αυτήν του Ντουράν Καλκάν.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, έπειτα από μια επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ.
Τα τρία στελέχη αυτά του PKK συγκαταλέγονται εξάλλου στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Ο Καραγιλάν και ο Μπαγίκ θεωρούνται οι de facto ηγέτες του PKK μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τις τουρκικές αρχές το 1999. Ο Οτζαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ένα νησάκι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Κατά ειδικούς, οι Καραγιλάν και Μπαγίκ πιθανόν βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK έχει επιχειρησιακές βάσεις μετόπισθεν, άλλοι όμως θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο να περνούν μερικές φορές στο Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε με δελτίο Τύπου στο οποίο χαρακτηρίζει θετική την κίνηση αυτή της κυβέρνησης Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο πως αναμένει να την ακολουθήσουν χειροπιαστά μέτρα στη Συρία και στο Ιράκ όσον αφορά τον αγώνα εναντίον του PKK και τις παραφυάδες του.
Η Άγκυρα απαιτεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον να σταματήσει να υποστηρίζει την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία χαρακτηρίζει τον συριακό βραχίονα του PKK. Η οργάνωση αυτή υπήρξε η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις