Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Γράμμα από τους γονείς στα παγιδευμένα παιδιά τους – Στηρίζουν τον προπονητή

Ταϊλάνδη
Φωτογραφία EPA

– Με ένα γράμμα πως όλα τα παιδιά και τον προπονητή που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη απάντησαν οι γονείς
– Όχι μόνο αποδέχονται τη συγγνώμη του προπονητή αλλά του ζητούν να μην κατηγορεί τον εαυτό του για ό,τι έγινε
– Ζητούν από τα παιδιά τους να προσέχουν και τα καθησυχάζουν πως θα βγουν σύντομα
– Ράγισαν καρδιές από τα γράμματα που έστειλαν τα παιδιά στους γονείς τους
– Περιθώριο 3-4 ημέρων για την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Με τα παιδιά τους εγκλωβισμένα σε ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη για 15η μέρα, οι γονείς τους δείχνουν μεγαλείο ψυχής. Πολλοί ήταν εκείνοι που με τα παιδιά εγκλωβισμένα στο σπήλαιο και τη ζωή τους σε κίνδυνο, έσπευσαν να κατηγορήσουν τον 25χρονο προπονητή τους πως επέδειξε αμέλεια και ουσιαστικά ευθύνεται για την περιπέτειά τους. Όμως οι γονείς των 12 αγοριών δεν τον κατηγορούν.

Λίγες ώρες μετά τα σπαρακτικά γράμματα που έστειλαν τα ίδια τα παιδιά στους γονείς τους, γράμματα που συγκλόνισαν τους πάντες στην Ταϊλάνδη κι όχι μόνο, οι γονείς τους θέλησαν να τους απαντήσουν. Να τους «μιλήσουν» έστω και με αυτόν τον τρόπο. Να τους πουν ότι δεν είναι θυμωμένοι μαζί τους. Πως θέλουν να προσέχουν τους εαυτούς τους και πως τους περιμένουν γρήγορα κοντά τους.

Κυρίως, όμως, ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον 25χρονο προπονητή. Τον άνθρωπο που κατηγορήθηκε γιατί πήγε τα παιδιά στο σπήλαιο σε περίοδο μουσώνων. Εκείνον που για πολλούς, όμως, κατάφερε να τα κρατήσει ζωντανά τις ημέρες που κανείς δεν ήξερε που ήταν.

Συγγενείς των παιδιών προσεύχονται συνεχώς έξω από την είσοδο της σπηλιάς – Φωτογραφία Reuters

Η συγγνώμη και το «μην κατηγορείς τον εαυτό σου»

Ανάμεσα στα γράμματα των παιδιών ήταν κι εκείνο του προπονητή προς τους γονείς. «Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς» έγραψε ο 25χρονος Εκαπόλ Τσανταουόνγκ, στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους διασώστες.

«Θέλουμε να ξέρεις ότι δεν είναι θυμωμένος μαζί του κανένας από τους γονείς, οπότε, μην ανησυχείς γι’ αυτό» ήταν η απάντηση των γονιών.

Φωτογραφία EPA

Οι γονείς έστειλαν ένα και μοναδικό γράμμα και τους 13. Το έγραψε η μητέρα του 14χρονου Nattawut Takamsai. Απευθύνεται «σε όλα τα παιδιά».

«Δεν είμαστε καθόλου θυμωμένοι μαζί σας. Να προσέχετε τους εαυτούς σας. Μην ξεχνάνε να ζεσταίνεστε με τις κουβέρτες γιατί το νερό είναι κρύο», γράφουν. Δεν κρύβουν πως ανησυχούν. Αλλά φροντίσουν να καθησυχάσουν τα παιδιά: «θα βγείτε σύντομα».

Φωτογραφία Reuters

«Μαμά, μπαμπά, θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί»!

Τα γράμματα που αντάλλαξαν τα παιδιά με τους γονείς τους είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας που είχαν από την ημέρα που χάθηκαν. Είναι επίσης η τρίτη απόδειξη πως τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Η τελευταία φορά που υπήρχε «απόδειξη ζωής» ήταν την περασμένη Τρίτη όταν δόθηκε ένα δεύτερο video στη δημοσιότητα και τα έδειχνε να λένε τα ονόματά τους και να μιλούν με δύτες.

Φωτογραφία EPA

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

«Είμαι καλά, απλά κάνει λίγο κρύο. Μην ανησυχείτε και μην ξεχάσετε τα γενέθλιά μου» έγραψε ο 13χρονος Duangpetch Promthep.

Φωτογραφία Reuters

Ο 13χρονος Sompong Jaiwong έγραψε στη μαμά του: «Μην ανησυχείς για μένα. Είμαι ασφαλής τώρα. Σ’ αγαπώ». Ο 15χρονος Pipat Phothi ονειρεύεται… μπάρμπεκιου μόλις βγει από το σπήλαιο: «Αγαπώ εσάς και το μικρό μου αδερφάκι. Αν καταφέρω να βγω, μπορείτε σας παρακαλώ να με πάτε σε ένα εστιατόριο μπάρμπεκιου; Σας αγαπώ μαμά, μπαμπά, αδελφέ».

Ο 13χρονος Mongkol Boonpiam έγραψε: «Μαμά είσαι σπίτι; Πως είσαι; Εγώ είμαι καλά. Σε παρακαλώ, πες στη δασκάλα μου ότι είμαι καλά. Σ’ αγαπώ μαμά».

Φωτογραφία Reuters

«Μην ανησυχείτε για μένα. Μου λείπετε όλοι. Μου λείπει ο παππούς, η θεία, η μαμά, ο μπαμπάς, όλα μου τα αδέρφια. Σας αγαπώ όλους. Είμαι καλά εδώ, οι δύτες μας προσέχουν πολύ πολύ καλά. Σας αγαπώ όλους» ήταν το μήνυμα του 13χρονου Panumas Saengdee.

«Μαμά, μπαμπά, αδέλφια και συγγενείς, μην ανησυχείτε για εμένα, είμαι καλά» έγραψε ο 16χρονος Pornchai Khamluang, ενώ ο 11χρονος Chanin Wiboonrungruang ήθελε να ζητήσει κάτι από τον αδερφό του: «Μαμά και μπαμπά, σας παρακαλώ να μην ανησυχείτε για μένα, είμαι καλά. Σας παρακαλώ πείτε στον Γιοτ (σ.σ. ο αδερφός του) να με πάει στο εστιατόριο με το τηγανητό κοτόπουλο όταν βγώ».

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Αγωνία σε όλη την Ταϊλάνδη για τη διάσωση

Ο απεγκλωβισμός των παιδιών έχει εξελιχθεί σε ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ. Η εποχή των μουσώνων, που κρατά μέχρι τον Οκτώβριο, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και ο μεγαλύτερος εχθρός για τα σωστικά συνεργεία.

Ο φόβος της βροχής και το ενδεχόμενο να ανέβει ξανά η στάθμη των νερών στο σπήλαιο είναι ο παράγοντας που πιέζει. Οι αρχές στην Ταϊλάνδη εκτιμούν ότι πλέον υπάρχει ένα παράθυρο 3-4 ημερών για να μπορέσουν να κάνουν την επιχείρηση για να βγάλουν τα παιδιά και τον προπονητή τους από το σημείο όπου έχουν εγκλωβιστεί.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία Reuters

Σύμφωνα με τον Guardian, οι διασώστες προσπαθούν να βρουν το πως θα μειώσουν τους κινδύνους της επιχείρησης απομάκρυνσης. Γιατί εκτός από τη βροχή υπάρχει και το γεγονός πως συνεχώς μειώνεται το οξυγόνο στη σπηλιά.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Ταϊλάνδη
Φωτογραφία Reuters

Δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, υπάρχει ένα “παράθυρο” 3-4 ημερών για να γίνει η επιχείρηση διάσωσης. «Οι επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες είναι πιο ευνοϊκές για την εκτέλεση της επιχείρησης διάσωσης όπου θα υλοποιηθεί ένα από τα σχέδια δράσης», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν σε συνέντευξη Τύπου. «Αν περιμένουμε πολύ περισσότερο,  δεν ξέρουμε πόσο θα βρέξει», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις