Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Η εκδρομή της μιας ώρας έγινε περιπέτεια 18 ημερών

Ταϊλάνδη: Η εκδρομή της μιας ώρας έγινε περιπέτεια 18 ημερών

Η περιπέτειά τους συγκίνησε τους πάντες. Τα παιδιά από την Ταϊλάνδη έγιναν πρωταγωνιστές μιας ιστορίας που έμοιαζε με σενάριο ταινίας. Και οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να δώσουν νέα δραματικά στοιχεία στη 18ημερη αγωνία των ίδιων και των οικογένειών τους.

Ήταν Σάββατο 23 Ιουνίου όταν 12 παιδιά, μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Wild Boars (Αγριόχοιροι) και ο προπονητής τους αποφάσισαν να πάνε μια εκδρομή στο σπήλαιο Ταμ Λουάγνκ στη βόρεια Ταϊλάνδη. Κανείς τους δεν φανταζόταν πως η εκδρομή που υπολόγιζαν να κρατήσει μια ώρα, θα κρατούσε 18 μέρες αγωνίας.

Σκοπός των παιδιών και του 25χρονου προπονητή τους Εκαπούλ Τσανταγουόνγκ, ή Έκ όπως τον αποκαλούν όλοι, ήταν να εξερευνήσουν τη σπηλιά για μια ώρα και να φύγουν. Όμως η βροχή, εξαιτίας της εποχής των μουσώνων, πλημμύρισε τις σήραγγες. Το σπήλαιο γέμισε νερά. Το επίπεδο νερού άρχισε να ανεβαίνει. Παγιδεύτηκαν και δεν μπορούσαν πια να βγουν.

Οι νέες αποκαλύψεις για το δράμα στην Ταϊλάνδη

«Μου είπε ότι μόλις τελείωσαν την προπόνηση πήγαν να παίξουν στη σπηλιά. Πίστεψαν ότι θα μείνουν εκεί για μία ώρα», είπε ο Μπανπότ Κόρνακαμ, πατέρας του 13χρονου αρχηγού των «Αγριόχοιρων». «Όταν βρέθηκαν μέσα στη σπηλιά άρχισε να βρέχει, το νερό έμπαινε μέσα και όλοι έφυγαν», πρόσθεσε.

Εκείνο το Σάββατο τα παιδιά δεν γύρισαν σπίτι. Η πρώτη που ανησύχησε ήταν η μητέρα ενός από τα αγόρια. Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα. Οι μέρες περνούσαν και τα παιδιά δεν εντοπίζονταν. Πέρασαν 10 μέρες μέχρι, δύο Βρετανοί δύτες να τα βρουν, στις 2 Ιουλίου σε μια λασπωμένη σπηλιά, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα του σπηλαίου.

Πολλοί στην Ταϊλάνδη θεώρησαν ότι τα παιδιά, ηλικίας 11 με 16 ετών, κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στον προπονητή τους. «Κάθονταν ήσυχα χωρίς να κάνουν τίποτα γιατί ήταν σκοτεινά», εξήγησε ο Μπανπότ, εξιστορώντας όσα του διηγήθηκε ο γιος του που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

«Όταν πεινούσαν ο προπονητής Εκ χρησιμοποιούσε έναν φακό για να φωτίσει τους σταλακτίτες», πρόσθεσε. Η ομάδα επιβίωσε πίνοντας το νερό που έσταζε από τους σταλακτίτες και τους τοίχους των σπηλιών, εξήγησαν οι διασώστες.

Αρχικά τα παιδιά νοσηλεύονταν απομονωμένα στο νοσοκομείο της Τσιάνγκ Ράι καθώς υπήρχε φόβος να έχουν προσβληθεί από κάποια μόλυνση. Τώρα τους έχει επιτραπεί να συναντηθούν με τις οικογένειές τους, αν και θα παραμείνουν στο νοσοκομείο τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη.

«Η υγεία των αγοριών βελτιώνεται (…) οι συγγενείς τους μπορούν τώρα να τους επισκέπτονται από κοντά», εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Οι άλλοι ήρωες

Ο Τζον Βολάντεν, ένας από τους Βρετανούς δύτες που βρήκαν τα αγόρια δήλωσε στο BBC: «Δεν είμαστε ήρωες. Αυτό που κάνουμε είναι απόλυτα υπολογισμένο. Είναι πολύ ήρεμο (…) Όμως στην πραγματικότητα θα ήθελα να επικεντρώσω το ενδιαφέρον στη διεθνή ομάδα και τους Ταϊλανδούς των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού».

Ο Βολάντεν ήταν ο πρώτος που άκουσε τα αγόρια. Στο βίντεο που αναρτήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζει τη στιγμή: «Πόσοι είστε;», τα ρωτάει κρατώντας έναν πυρσό που φωτίζει τα αγόρια, στριμωγμένα στη σπηλιά. «Δεκατρείς; Τέλεια», απάντησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις