Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Ο ήρωας προπονητής, τα αδυνατισμένα παιδιά και οι τελευταίες δραματικές στιγμές

Ταϊλάνδη: Ο ήρωας προπονητής, τα αδυνατισμένα παιδιά και οι τελευταίες δραματικές στιγμές

Μια ιστορία που συγκίνησε όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί επί 18 μέρες σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Οι άγνωστες λεπτομέρειες, όμως, έρχονται τώρα στο φως.

Τα τελευταία δραματικά λεπτά, λίγο αφού οι ήρωες δύτες είχαν καταφέρει να βγάλουν το τελευταίο παιδί, τον βενιαμίν της ομάδας, τον 11χρονο “Τιτάνα”. Ο ρόλος του προπονητή των Wild Boars (Αγριόχοιροι) του 25χρονου Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ, που όχι μόνο κράτησε τα παιδιά ζωντανά τις ημέρες που όλη η Ταϊλάνδη τους αναζητούσε, αλλά ζήτησε να είναι ο τελευταίος που θα βγει από το σπήλαιο. Και, φυσικά, η κατάσταση των παιδιών που συγκίνησαν τους πάντες.

Λίγες ώρες αφού οι διαδώστες είχαν βγάλει, ασφαλώς, το τελευταίο παιδί από τη σπηλιά, οι αντλίες που χρησιμοποιούσαν για να κάνουν την απάντληση, σταμάτησαν να δουλεύουν γράφει ο Guardian. Και όπως αποκαλύπτουν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδικασία, λίγο έλειψε η επιχείρηση να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Δύτες και διασώστες ήταν 1,5 χλμ μέσα στη σπηλιά όταν παρουσιάστηκε η βλάβη. Η βασική αντλία είχε σταματήσει και μοιραία η στάθμη των νερών ανέβαινε ραγδαία, αποκάλυψαν στον Guardian τρεις Αυστραλοί δύτες. Εκείνη τη στιγμή, βρίσκονταν στο “θάλαμο 3” και ξαφνικά άκουσαν φωνές.

Είδαν τους εργάτες να τρέχουν προς το μέρος τους στην προσπάθειά τους να σωθούν. 100 άνθρωποι βρίσκονταν ακόμα στη σπηλιά εκείνη την ώρα. Σχεδόν μια ώρα αργότερα, είχαν καταφέρει να βγουν όλοι σώοι. Ανάμεσά τους οι τρεις Ταϊλανδοί κομάντος και ο γιατρός που πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα δίπλα στα παιδιά και τον προπονητή τους.

Ο ήρωας προπονητής που συγκινεί την Ταϊλάνδη

Μπορεί τα 12 παιδιά που έμειναν 18 μέρες μέσα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη να έχασαν από δυο κιλά, αλλά είναι καλά στην υγεία τους. Ταλαιπωρημένα, όπως είναι φυσικό, αλλά καλά δεδομένων των συνθηκών. Και φαίνεται πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης έπαιξε ο προπονητής τους, ο 25χρονος Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ, ο άνθρωπος που αποδείχθηκε φύλακας άγγελός τους.

Πολλοί ήταν εκείνοι που τις πρώτες μέρες στοχοποίησαν τον 25χρονο προπονητή. Εκείνος συγκίνησε τους πάντες όταν ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών. Τους ανθρώπους που δεν του κράτησαν ποτέ κακία. Ίσως γιατί ήξεραν πως τα παιδιά τους ήταν ασφαλή μαζί του.

Ο νεαρός προπονητής ήταν ο τελευταίος που βγήκε από τη σπηλιά. Δεν είναι γνωστό αν το ζήτησε ο ίδιος ή αν έτσι αποφάσισαν οι δύτες που έφεραν σε πέρας τη δύσκολη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη.

Όσοι όμως γνωρίζουν τον 25χρονο, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο άνθρωπος που ξέρουν ως “Ρι Εκ” (σ.σ. αδελφός Εκ) θα έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι η ομάδα του θα έβγαινε πρώτη, σώα και αβλαβής από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

“Μετά το παιχνίδι, μας άφηνε πάντα εμάς πρώτους να πίνουμε νερό και εκείνος έπινε τελευταίος”, λέει ο 13χρονος Σονγκπόλ Κανταγουόνγκ, ο οποίος έκανε προπονήσεις με τους Wild Boars (Αγριόχοιροι) στις 23 Ιουνίου, την ημέρα που ο προπονητής και 12 από τους συμπαίκτες του εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο. Ο Σονγκπόλ δεν τους ακολούθησε στην περιπέτεια γιατί δεν είχε μαζί του το ποδήλατό του για να φτάσει στο σπήλαιο.

«Ποτέ δεν αμφέβαλα για εκείνον γιατί ξέρω ότι ο αδελφός Εκ ήταν ικανός να φροντίσει τους φίλους μου», σημείωσε ο 13χρονος.

Όσο ο 25χρονος βρισκόταν ακόμη μέσα στο σπήλαιο, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάε Σάι αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν ο προπονητής θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για αμέλεια επειδή οδήγησε τα αγόρια στο σπήλαιο, λέγοντας μόνο ότι θα “εξετάσει το ζήτημα”.

Το γράμμα και ο ρόλος του

Ένα γράμμα που έγραψε μέσα από το σπήλαιο και παρέδωσε στους γονείς των παικτών της ομάδας την περασμένη εβδομάδα, ο Τσάνταγουονγκ, ο οποίος είναι τα τρία τελευταία και πλέον χρόνια προπονητής της ομάδας, ζητούσε συγγνώμη και δεσμευόταν ότι θα φροντίζει τα παιδιά. Οι γονείς του απάντησαν ότι δεν θα πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό του και τον καθησύχασαν ότι δεν έχουν θυμώσει μαζί του.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Ταϊλάνδη εξήραν τον χαρακτήρα του “Αδελφού Εκ” αναφέροντας ότι στο παρελθόν είχε χειροτονηθεί βουδιστής μοναχός και ότι από τότε που εγκατέλειψε τον μοναστισμό πέρασε μεγάλο διάστημα φροντίζοντας την γιαγιά του.

Στη διάρκεια της πολυήμερης επιχείρησης διάσωσης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η παρουσία του προπονητή στο σπήλαιο υπήρξε πηγή παρηγοριάς για τα παιδιά. “Ο προπονητής τους συμβουλεύει να ξαπλώνουν, να κάνουν διαλογισμό, να προσπαθούν να μη κουνιούνται τόσο πολύ, να μη σπαταλούν την ενέργειά τους. Και φυσικά, με τον διαλογισμό, παραμένουν σε εγρήγορη όλη την ώρα, ώστε το μυαλό τους να μη σκέφτεται άλλα πράγματα”, είπε ο αντιστράτηγος της αστυνομίας Γουερατσόν Σουκονταπατριπάκ.

«Μας έλειπε όσο και οι φίλοι μας»

Με τα θερμότερα λόγια για τον προπονητή τους μίλησε και ο Τσαταχάν Σακλακούλ, επίσης ένας από τους παίκτες της ομάδας που δεν εγκλωβίστηκε στο σπήλαιο. «Ο αδελφός Εκ είναι ένας καλός προπονητής γιατί δεν μας πιέζει», είναι το 14χρονο αγόρι. «Μας έμαθε να διαλογιζόμαστε για λίγα λεπτά ώστε να ηρεμούμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι».

Και δεν έκρυψε πως έκλαψε πολλές φορές όσες μέρες οι φίλοι και ο προπονητής του ήταν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο. «Μας έπαιρνε για βόλτα με τα ποδήλατα στα βουνά και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα μας πήγε στο σπήλαιο. Του αρέσει να βοηθάει τους άλλους και είναι ένας χαρούμενος άνθρωπος. Μας λείπει όσο και οι φίλοι μας» τόνισε ο 14χρονος μιλώντας ενώ η επιχείρηση ήταν ακόμα σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις