Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από το σπήλαιο! “Κοιμισμένα” παιδιά πάνω στα φορεία [pics]

Ταϊλάνδη: Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από το σπήλαιο! “Κοιμισμένα” παιδιά πάνω στα φορεία [pics]
Φωτογραφία Reuters

Το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης (10.07.2018), η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του 25χρονου προπονητή τους μέσα από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη ολοκληρώθηκε, εν μέσω πανηγυρισμών. Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι δύτες κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, τους απεγκλώβισαν σώους και αβλαβείς. Ορισμένα από τα παιδιά που είχαν παγιδευτεί στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ βγήκαν από τις πλημμυρισμένες στοές “κοιμισμένα” πάνω σε φορεία, αποκάλυψε σήμερα ένας από τους διασώστες, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης που συμμετείχε στην επιχείρηση.

“Ορισμένα κοιμούνταν, άλλα κουνούσαν τα δάχτυλά τους ζαλισμένα. Αλλά ανέπνεαν” είπε ο Τσαϊγανάντα Πιρανάρονγκ, ο τελευταίος δύτης που βγήκε από τη σπηλιά μετά τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

“Η δουλειά μου ήταν να τα οδηγήσω” στην έξοδο, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα παιδιά ήταν δεμένα σε ένα φορείο.

Γιατροί είχαν πάρει θέση κατά μήκος της διαδρομής για να τα εξετάζουν κατά διαστήματα και να διαπιστώνουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν.

Ο επικεφαλής της μονάδας των ειδικών δυνάμεων που Πολεμικού Ναυτικού που επέβλεψε όλη την επιχείρηση, υποναύαρχος Απακόρν Γιουκονγκάε, χαιρέτισε επίσης τη διεθνή συνεργασία που οδήγησε σε αυτή την επιτυχία. “Δεν είμαστε ήρωες. Η αποστολή ήταν επιτυχής χάρη στη συνεργασία όλων. Για αυτό εκπαιδευόμαστε. Το Ναυτικό έχει ένα σύνθημα: Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν”, τόνισε.

Βοήθεια στην Ταϊλάνδη έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Λάος, η Μιανμάρ, η Κίνα και η Αυστραλία. Συμμετείχαν επίσης εθελοντές διασώστες από τη Δανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Ουκρανία και τη Φινλανδία.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι της Τρίτης, απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά το τελευταίο παιδί μαζί με τον προπονητή του, με τον πλανήτη να παρακολουθεί συγκινημένος. Οκτώ από τα παιδιά διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξήχθησαν Κυριακή και Δευτέρα. Σύμφωνα με πηγές από τους διασώστες, τα παιδιά που έμειναν τελευταία, ήταν αυτά που ήταν πιο αδύναμα.

Η τρίτη φάση της επιχείρησης στην Ταϊλάνδη

Η τρίτη φάση της επιχείρησης διάσωσης στον λαβύρινθο μισοπλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη, με σκοπό να βγουν τα τέσσερα εναπομείναντα αγόρια και ο προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου τους, άρχισε το πρωί της Τρίτης (10.07.2018).

Η επιχείρηση είχε ακόμα πιο επείγουσα φύση, καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις στην περιοχή, όπου βρίσκονταν παγιδευμένα τα εναπομείναντα παιδιά κι ο προπονητής της ομάδας τους.

Το χρονικό

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου, όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες , την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι, έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι, σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα τους απομακρύνουν, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή.

Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδέζικου Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις