Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ταϊλάνδη: Βρέθηκαν ζωντανά και τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας που είχε χαθεί σε σπηλιά

Ταϊλάνδη: Βρέθηκαν ζωντανά και τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας που είχε χαθεί σε σπηλιά

Και όμως βρέθηκαν ζωντανοί! Ο λόγος για τα 12 αγόρια της ποδοσφαιρικής ομάδας που χάθηκε σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη πριν 9 ημέρες, μαζί με τον προπονητή τους.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, παιδιά και προπονητής είναι ασφαλείς, δίνοντας μια μεγάλη “ανάσα” ανακούφισης σε όλους στην Ταϊλάνδη που παρακολουθούσαν με αγωνία το “θρίλερ” της αναζήτησής τους.

“Τους βρήκαμε και τους 13 σώους και ασφαλείς”, είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, Ναρονγσάκ Οσοτανάκορν, προκαλώντας ενθουσιασμό σε διασώστες και δημοσιογράφους που ανέμεναν να πληροφορηθούν τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κυβερνήτης προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν γίνει άμεσα η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους από το σπήλαιο. Ομάδες διασωστών θα παραμείνουν μαζί με τα παιδιά και τον προπονητή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να καταφέρουν να διασχίσουν τα περίπου τρία χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την έξοδο. Ορισμένα τμήματα αυτής της διαδρομής έχουν πλημμυρίσει.

“Θα τους πάμε τρόφιμα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουν να φάνε, δεδομένου ότι δεν έχουν φάει τίποτα εδώ και μέρες. Θα στείλουμε και έναν γιατρό που ξέρει πώς να κάνει καταδύσεις”, πρόσθεσε.

Μετά την εξαφάνιση των νεαρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή είχε ξεκινήσει μια διεθνής προσπάθεια για τη διάσωση της ομάδας μέσα από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στα σύνορα της Ταϊλάνδης με τη Μιανμάρ και το Λάος.

“Οι πεζοναύτες ανέφεραν ότι (…) έφτασαν στην Παραλία Πατάγια, που ήταν πλημμυρισμένη. Έτσι, προχώρησαν άλλα 400 μέτρα όπου βρήκαν τους 13 (…) ασφαλείς”, είπε ο Ναρονγσάκ, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι διασώστες ζητωκραύγαζαν, εμφανώς συγκινημένοι από την εξέλιξη αυτή.

Η επόμενη πρόκληση για τα σωστικά συνεργεία θα είναι να βγάλουν τα παιδιά από το σπήλαιο, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν “λαβύρινθο”. Ορισμένοι προτείνουν να περιμένουν να υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν έξω τα αγόρια. Μια άλλη επιλογή είναι να τους μάθουν πώς να χρησιμοποιούν εξοπλισμό καταδύσεων για να βγουν κολυμπώντας έξω.

Όταν έφτασε η είδηση της ανεύρεσής τους, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονταν στην είσοδο του σπηλαίου άρχισαν να ετοιμάζουν κουτιά με είδη πρώτων βοηθειών για να τα στείλουν μέσα. Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα παιδιά ή ο προπονητής έχουν τραυματιστεί ή αν χρειάζονται ιατρική βοήθεια για άλλους λόγους.

Συγγενείς των αγοριών, που περίμεναν εκεί κοντά, κάτω από ένα υπόστεγο για να προφυλαχθούν από τη βροχή, χειροκροτούσαν και γελούσαν. Οι διασώστες συνέχαιραν ο ένας τον άλλο.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, έχουν ήδη σταλεί γιατροί μέσα στο σπήλαιο και θα χρειαστούν περίπου τέσσερις ώρες για να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά. Μόνο αφού γίνει αυτή η εκτίμηση θα επιλεγεί η καταλληλότερη στρατηγική για να τα βγάλουν έξω.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις