Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ταϊβάν: Επανεξελέγη η απερχόμενη πρόεδρος Τσάι

Ταϊβάν: Επανεξελέγη η απερχόμενη πρόεδρος Τσάι
Φωτογραφία Reuters

Η απερχόμενη πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- γουέν κέρδισε μία δεύτερη θητεία μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στο νησί, συγκεντρώνοντας το 57,1% των ψήφων, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.

Η Τσάι συγκέντρωσε 8,1 εκατομμύρια ψήφους, 1,3 εκατομμύριο περισσότερους από ό,τι κατά την προηγούμενη νίκη της το 2016, ενώ ο αντίπαλός της Χαν Κούο- γιου 5,5 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 38,6%, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της και έχει δεσμευθεί να την επαναφέρει υπό τον έλεγχό της, με τη βία, αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν, που διαθέτει δικό της νόμισμα, στρατό, διπλωματία και κυβέρνηση, χωρίστηκε ντε φάκτο πριν επτά δεκαετίες από την Κίνα. Όμως το νησί θεωρείται ανεξάρτητη χώρα μόνο από μερικές χώρες, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η πρόεδρος Τσάι εμφανίζεται ως εγγυήτρια των δημοκρατικών αξιών απέναντι στον αυταρχισμό του Πεκίνου και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Εξάλλου επιδιώκει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και απορρίπτει την αρχή της επανένωσης του νησιού με την Κίνα.

Αντίθετα ο αντίπαλός της Χαν τασσόταν υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων της Ταϊβάν με την Κίνα, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που θα έχει το νησί, κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Στην ομιλία της μετά τη νίκη της η Τσάι κάλεσε την Κίνα να εγκαταλείψει την απειλή της να επαναφέρει υπό τον έλεγχό της το νησί ακόμη και με τη χρήση βίας.

«Ειρήνη σημαίνει ότι η Κίνα πρέπει να εγκαταλείψει τις απειλές της περί χρήση βίας εναντίον της Ταϊβάν», υπογράμμισε. «Επίσης ελπίζω ότι οι αρχές στο Πεκίνο να κατανοήσουν ότι η δημοκρατική Ταϊβάν και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή μας δεν θα υποκύψει στις απειλές και τον εκφοβισμό».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος τόνισε: «Η Ταϊβάν δείχνει στον κόσμο πόσο εκτιμάμε τον ελεύθερο, δημοκρατικό τρόπο ζωής και πόσο εκτιμάμε το κράτος μας».

Ωστόσο σήμερα το Πεκίνο απάντησε ότι δεν θα αλλάξει η θέση του, ότι η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα, και πρόσθεσε ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ότι υπάρχει μόνο «μία Κίνα».

Σχολιάζοντας τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Κίνας.

«Όποιες αλλαγές και να γίνουν στην εσωτερική κατάσταση στην Ταϊβάν, η βασική αρχή ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και ότι η Ταϊβάν είναι μέρος αυτής δεν αλλάζει», τόνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Πεκίνο δεν θα αλλάξει την αρχή του περί «μίας Κίνας» και εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, πρόσθετε η ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ συνεχάρησαν χθες την Τσάι για την επανεκλογή της, χαιρετίζοντας «το στέρεο δημοκρατικό σύστημα» της Ταϊβάν.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν την δρ Τσάι Ινγκ- γουέν για την επανεκλογή της στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Οι ΗΠΑ διέκοψαν το 1979 τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊπέι για να αναγνωρίσουν το Πεκίνο ως μόνο εκπρόσωπο της Κίνας, όμως παραμένουν ισχυρός σύμμαχος της Ταϊβάν και προσφέροντάς της και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις