Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ταϊβάν: Προβληματισμός για την αμφισβήτηση των σχέσεών της με την Παραγουάη από υποψήφιο πρόεδρο

Ταϊβάν: Προβληματισμός για την αμφισβήτηση των σχέσεών της με την Παραγουάη από υποψήφιο πρόεδρο

Η Ταϊβάν δήλωσε «σαστισμένη» για το γεγονός ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Παραγουάης έθεσε υπό αμφισβήτηση τη διατήρηση των σχέσεων με την Ταϊπέι, μόλις έναν μήνα αφού η Κίνα μπόρεσε να αποσπάσει ακόμη ένα κράτος-σύμμαχο της χώρας από την Λατινική Αμερική, την Ονδούρα.

Η Παραγουάη είναι μία από τις μόλις 13 χώρες του κόσμου που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος και όχι σαν μέρος της Κίνας (έτσι αναγνωρίζεται σχεδόν από όλο τον κόσμο και τους οργανισμούς).

Ο Πέδρο Εφραίν Αλέγκρε, ο υποψήφιος της κεντροαριστερής συμμαχίας Concertacion Nacional, προβλέπεται πως θα δώσει αμφίρροπη μάχη με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, τον Σαντιάγο Πένια, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Παραγουάη στα τέλη Απριλίου.

Ο Αλέγκρε δήλωσε πρόσφατα πως το γεγονος ότι η χώρα του διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν –για 60 χρόνια–, δυσκολεύει τις πωλήσεις σόγιας και βοδινού στην Κίνα, μεγάλου αγοραστή σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ δεν της προσφέρει επαρκή οφέλη.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στην Ταϊπέι, ο υπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Γου παραδέχθηκε πως οι δηλώσεις του Αλέγκρε «ασφαλώς μας έκαναν να σαστίσουμε».

«Όμως οι συνάδελφοί μας στην Παραγουάη έχουν στενές σχέσεις με τα πολιτικά κόμματα, με τις παρατάξεις, με τους υποψηφίους», συνέχισε.

«Η Παραγουάη έχει μακρόχρονη σχέση μαζί μας και η σχέση αυτή είναι εξαιρετικά σταθερή. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις» με την Ασουνσιόν, συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

Η Παραγουάη συγκαταλέγεται στις μόλις 13 χώρες παγκοσμίως που διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της. Το Πεκίνο πολλαπλασίασε τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές του να μεταστρέψει τους εναπομείναντες διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊπέι.

Τον περασμένο μήνα, η Ονδούρα απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, τερματίζοντας αυτές με την Ταϊβάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις