Κόσμος

Τάκου Γιαμαμότο: Ο «αόρατος σύζυγος» της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι που της μαγειρεύει και πήρε το επίθετό της

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δυναμική γυναίκα αλλά στην περίπτωση της νέας νέας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι, τα πράγματα αντιστρέφονται.

Η Σανάε Τακαΐτσι, έγινε χθες, Τρίτη (21.10.2025) η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας, και ο σύζυγός της Τάκου Γιαμαμότο, πρώην βουλευτής, δήλωσε ότι σκοπεύει να τη στηρίξει ως ένας «αθόρυβος σύζυγος» μαγειρεύοντας για εκείνη, αλλά μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Συντηρητική και θαυμάστρια της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Τραμπ, η Τακαΐτσι εξελέγη στις αρχές Οκτωβρίου επικεφαλής του συντηρητικού δεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ).

«Σε αντίθεση με τη Δύση, εδώ είναι προτιμότερο ο σύντροφος να μένει στο παρασκήνιο», δήλωσε ο 73χρονος Τάκου Γιαμαμότο στο τηλεοπτικό δίκτυο Fukui Television την Τρίτη, λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη σύζυγό του.

Η Σανάε Τακαΐτσι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Η Σανάε Τακαΐτσι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας / PHILIP FONG/Pool via REUTERS

Ο Γιαμαμότο τόνισε πως είναι ουσιαστικό η Τακαΐτσι να μπορέσει «να προωθήσει το όραμά της ως πρωθυπουργός» και θα είναι συνοδοιπόρος της σε αυτό. 

«Θέλω να της παρέχω σταθερή στήριξη ως αόρατος σύζυγος, ώστε η παρουσία μου να μην αποτελέσει εμπόδιο στο έργο της», πρόσθεσε, σύμφωνα με τις εφημερίδες Asahi και Fuji Television.

Παντρεύτηκαν το 2004, χώρισαν για να ξαναπαντρευτούν το 2021

Ο πρώην βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γιαμαμότο, παντρεύτηκε την Τακαΐτσι το 2004, αλλά το ζευγάρι χώρισε το 2017, επικαλούμενο «διαφορές στις πολιτικές τους απόψεις».

Οι δυο τους ξαναπαντρεύτηκαν το 2021, αφού εκείνος τη στήριξε στην αποτυχημένη τότε προσπάθειά της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Στις εκλογές που ακολούθησαν, ο Γιαμαμότο έχασε τη βουλευτική του έδρα.

Τάκου Γιαμαμότο, ο σύζυγος της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι
Ο Τάκου Γιαμαμότο, ο σύζυγος της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι θέλει να της μαγειρεύει και να ζει μακριά από τα φώτα / Mandatory credit Kyodo / via REUTERS

Οι απόψεις της 64χρονης Τακαΐτσι για τα ζητήματα φύλου τοποθετούν την ίδια στη δεξιά πτέρυγα ενός ήδη συντηρητικού κόμματος.

Στην κυβέρνησή της όρισε μόλις δύο ακόμη γυναίκες: τη Σατσούκι Καταγιάμα ως υπουργό Οικονομικών και την Κίμι Ονόδα ως υπουργό Οικονομικής Ασφάλειας.

Η Τακαΐτσι εναντιώθηκε στην τροποποίηση του νόμου του 19ου αιώνα που υποχρεώνει τα παντρεμένα ζευγάρια να μοιράζονται το ίδιο επώνυμο – ρύθμιση που στην πράξη οδηγεί σχεδόν πάντα τις γυναίκες να παίρνουν το επώνυμο του συζύγου τους.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο νόμος δημιούργησε δυσκολίες στο ζευγάρι. Κατά τον πρώτο τους γάμο, η Τακαΐτσι χρησιμοποίησε το επώνυμο του Γιαμαμότο για επίσημες υποθέσεις. Στον δεύτερο, εκείνος πήρε το δικό της.

Σήμερα ζουν σε συγκρότημα κατοικιών για βουλευτές στο Τόκιο, όπου η Τακαΐτσι φροντίζει τον σύζυγό της, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό νωρίτερα φέτος και διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη το 2024.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Γιαμαμότο της έκανε πρόταση γάμου τηλεφωνικά το 2004, λέγοντάς της:

«Έχω άδεια μάγειρα – θα φροντίζω να τρως νόστιμο φαγητό για όλη σου τη ζωή», όπως μετέδωσε το Jiji Press.

Η Τακαΐτσι, πρώην ντράμερ heavy metal στα νιάτα της, έχει πει ότι αρχικά τον θεωρούσε «αρκετά αντικοινωνικό και όχι ιδιαίτερα ευχάριστο στην παρέα».

Ωστόσο, εκείνος επέμεινε: «Αν ψάχνεις σοβαρά για σύζυγο, εγώ είμαι διαζευγμένος – άρα θέτω υποψηφιότητα», είχε πει, σύμφωνα με την ίδια. 

Η Τακαΐτσι είχε χάσει την έδρα της στο κοινοβούλιο το 2003, αλλά την ανέκτησε δύο χρόνια αργότερα – έτσι, και οι δύο έγιναν τελικά βουλευτές.

Επειδή η Τακαΐτσι δεν τα πήγαινε καλά με τη μαγειρική, ο Γιαμαμότο συνέχισε να ετοιμάζει τα γεύματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου – σε παρακαλώ, μην μπαίνεις μέσα».

Πληροφορίες από France 24

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου