Κόσμος

Τανέρ Κιλίτς: Κλείνει έναν χρόνο στη φυλακή ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη σύλληψη του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς. Κινδυνεύει με την επιβολή ποινής κάθειρξης 15 ετών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Διεθνής Αμνηστία δεσμεύτηκε σήμερα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επιτύχει την απελευθέρωση του εκπροσώπου της στην Τουρκία, ο οποίος σήμερα κλείνει έναν χρόνο στη φυλακή, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που συνδέονται με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση» κατηγορείται ο Κιλίτς

Ο Τανέρ Κιλίτς, πρόεδρος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης στην Τουρκία, συνελήφθη πριν από ακριβώς έναν χρόνο στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, με την κατηγορία ότι ανήκει σε μια “τρομοκρατική οργάνωση”. Κινδυνεύει με την επιβολή ποινής κάθειρξης 15 ετών.

“Σήμερα πενθούμε για τη χρονιά από τη ζωή του Τανέρ Κιλίτς, που του αφαιρέθηκε άδικα από την κυβέρνηση της Τουρκίας”, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι σε δήλωσή του που περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

“Αλλά έχει έρθει επίσης και η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του και αυτή πολλών άλλων αγωνιστών της κοινωνίας των πολιτών, η δουλειά των οποίων τους έχει στοιχίσει την ελευθερία τους”, προσθέτει.

Μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί η δίκη

Η δίκη του Κιλίτς βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ξαναρχίσει στις 21 Ιουνίου, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, κατά τις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει μια νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες.

Ο Κιλίτς κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι ανήκει στο κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία αυτή.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε δώσει εντολή στα τέλη του Ιανουαρίου να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους ο Κιλίτς. Ωστόσο λίγο αργότερα είχε ανακαλέσει την απόφασή του αυτή απογοητεύοντας τους υποστηρικτές του.

Ο Κιλίτς δικάζεται μαζί με 10 άλλους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εζέρ.

«Αστήρικτες οι κατηγορίες»

Η δίκη αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες όσον αφορά τη διάβρωση των ελευθεριών στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, έπειτα από την οποία περίπου 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική και δραστήρια μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

“Ο Τανέρ φυλακίστηκε μόνο και μόνο επειδή ήταν ένας ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (…) Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, να αθωωθεί από τις αστήρικτες κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και να του επιτραπεί να ξαναρχίσει την ουσιώδη δουλειά του”, καταλήγει ο Σέτι στην ανακοίνωση της διεθνούς αυτής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτείται η πρωθυπουργός της Λετονίας, Εβίκα Σιλίνια, για περιστατικά με ουκρανικά drone - Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός
Το ακροδεξιό κόμμα «Νέα Ενότητα» έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς το αριστερό κόμμα των Προοδευτικών δήλωσε ότι αποσύρει τη στήριξη του
Εβίκα Σιλίνια
Άρση καραντίνας του κρουαζιερόπλοιου με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Μπορντό – Συνεχίζει το ταξίδι του για Ισπανία
Πλέον, μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν οι επιβάτες που είχαν ασθενήσει με γαστρεντερίτιδα, το κρουαζιερόπλοιο θα συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό το Φερόλ της Ισπανίας
Το κρουαζιερόπλοιο Ambition στο λιμάνι του Μπορντό
Βρετανία: Αθωώθηκε η Άντζελα Ρέινερ από κατηγορίες που αφορούσαν φορολογική υπόθεση – Πιθανή υποψηφιότητα για την ηγεσία των Εργατικών
Η Ρέινερ μίλησε στον Guardian και το ITV News και, όταν ρωτήθηκε αν ο Στάρμερ θα πρέπει να παραιτηθεί, απάντησε: «ο Κιρ θα πρέπει να το σκεφτεί»
FILE PHOTO: British Deputy Prime Minister Angela Rayner visits the community kitchen at the Newquay Orchard on February 10, 2025 in Newquay, Britain. Leon Neal/Pool via REUTERS/File Photo