Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τέξας: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει την κατοχή όπλων χωρίς καμία άδεια

Τέξας: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει την κατοχή όπλων χωρίς καμία άδεια

Σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει στους πολίτες να έχουν όπλα χωρίς να χρειάζεται καμία άδεια γι’ αυτό εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Τέξας χθες Δευτέρα και οδεύει στο γραφείο του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Τέξας, του Γκρεγκ Άμποτ, που έχει υποσχεθεί ότι θα το υπογράψει.

Μόλις ο Άμποτ κάνει πράξη αυτή την υπόσχεση, το Τέξας θα γίνει η 21η πολιτεία, και η πολυπληθέστερη, που επιτρέπει κάποιας μορφής οπλοφορία χωρίς άδεια, ενώ ήδη άρχισε τα… πανηγύρια η ισχυρότερη οργάνωση εκπροσώπησης των ειδικών συμφερόντων των υποστηρικτών της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας, η National Rifle Association.

Ο βουλευτής Ματ Σέφερ, ο Ρεπουμπλικάνος εισηγητής του σχεδίου νόμου, που οι υπερασπιστές του δικαιώματος των Αμερικανών να οπλοφορούν αποκαλούν νόμο περί «οπλοφορίας δυνάμει του Συντάγματος», έχει χαρακτηρίσει το κείμενο το «δυνατότερο στην ιστορία του Τέξας».

Το νομοσχέδιο προστατεύει «το δικαίωμα των νομοταγών Τεξανών να φέρουν όπλο ασκώντας το ελέω Θεού δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση των οικογενειών τους», υποστήριξε ο κ. Σέφερ μέσω Twitter.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, Ρεπουμπλικάνος που εκπροσωπεί την πολιτεία, έκρινε επίσης μέσω Twitter πως πρόκειται για «εξαίρετα νέα για τους νομοταγείς Τεξανούς που αγαπούν τη Δεύτερη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος.

Από το νομοσχέδιο απαλείφθηκαν πάντως αποσπάσματα που είχαν θορυβήσει την αστυνομία, για παράδειγμα διάταξη που θα απαγόρευε στους αστυνομικούς να ανακρίνουν κάποιον ύποπτο απλά και μόνο επειδή οπλοφορεί.

Σφοδρές αντιδράσεις

Η συμμαχία Everytown for Gun Safety, η οποία καταβάλλει προσπάθειες να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην οπλοκατοχή και την οπλοφορία στις ΗΠΑ, εξέδωσε πύρινη ανακοίνωση για το νομοσχέδιο αυτό.

Οι τεξανοί κοινοβουλευτικοί «παραβίασαν τον όρκο τους να αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά μας», τόνισε η Ελίζαμπεθ Χανκς, εθελόντρια της Moms Demand Action, οργάνωσης βάσης της Everytown for Gun Safety.

«Τους προειδοποιούμε: δεν θα μας σταματήσει τίποτα στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι τεξανοί ψηφοφόροι θα μάθουν σε πόσο μεγάλο κίνδυνο μας έβαλαν», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις