Κόσμος

Τέλος χρόνου για το υποβρύχιο – Τα τελευταία πλάνα πριν χαθεί για πάντα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μηδαμινές είναι πλέον οι πιθανότητες οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου OceanGate Expeditions να σωθούν από το υποβρύχιο, που καταδύθηκε την Κυριακή (18.6.2023) με σκοπό να περιηγηθεί γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού και έκτοτε αγνοείται.

Το οξυγόνο εξαντλείται και – όπως όλα δείχνουν – οι 5 επιβαίνοντες του υποβρυχίου δεν θα βγουν ζωντανοί. Την ίδια ώρα, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο της 22χρονης Abbi Jackson, που εργάζεται στο μητρικό πλοίο Polar Prince, και που φαίνεται το υποβρύχιο να βυθίζεται στο ναυάγιο του Τιτανικού, λίγο πριν χαθεί για πάντα.

Το βίντεο διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα. 

Η Abbi είχε ανεβάσει παλαιότερα βίντεο με τον Paul Henri Nargeolet, ο οποίος έχει ονομαστεί «Mr Titanic» επειδή επισκέφτηκε τα συντρίμμια 37 φορές.

@abbijaxxxon #titanic ♬ Us – A COLORS SHOW – FKJ

Ο 77χρονος φαίνεται να κάθεται στο πλάι μιας φουσκωτής βάρκας πριν κουνήσει το χέρι και χαμογελάσει στην κάμερα.

@abbijaxxxon what a legend #titanic #legendsneverdie #explorers ♬ original sound – ABS

 

Τελείωσε ο χρόνος…

Σημειώνεται πως ακόμα κι αν βρεθεί το υποβρύχιο είναι πλέον σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα προλάβουν να τους ανεβάσουν στην επιφάνεια πριν εξαντληθεί το οξυγόνο. Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή το οξυγόνο θα εξαντληθεί στις 14:08 (ώρα Ελλάδος).

Πολυεθνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ψάχνει για πέμπτη ημέρα σήμερα κάθε εκατοστό της θάλασσας στο σημείο όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού αναζητώντας το βαθυσκάφος.

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή σήμερα το πρωί. Το πόσο θα διαρκέσει στην πραγματικότητα το οξυγόνο εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από πολλούς παράγοντες, όπως αν το βαθυσκάφος έχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και από το αν οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Οι ομάδες έρευνας και οι συγγενείς των πέντε επιβαινόντων αναθάρρησαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού λιμενικού ότι καναδικά πλοία άκουσαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας.

Το λιμενικό επεσήμανε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα έρευνας κατευθύνονται προς το σημείο όπου ακούστηκαν οι ήχοι, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει εντοπιστεί το βαθυσκάφος. Εξάλλου αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδεχομένως να μην προέρχονται από το Titan.

Η ήχοι που έδωσαν ελπίδα

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε με το Titan», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοστόνη.

«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε. Όμως τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξηγώντας ότι η ανάλυσή τους δεν απέφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ χθες βρισκόταν καθ’ οδόν προς το σημείο που πιστεύεται ότι βρίσκεται το βαθυσκάφος ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου.

Τραγωδία στον βυθό

Η τραγωδία εξελίσσεται στα παγωμένα νερά στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Καναδά, όπου βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912. Το ναυάγιό του βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, ανατολικά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Στο βαθυσκάφος Titan επιβαίνουν πέντε άνθρωποι: ο 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο πακιστανικής καταγωγής 48χρονος επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ με τον 19χρονο γιο του, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος και ειδικός σε θέματα Τιτανικού Πολ- Ενρί Ναρζολέ και ο Στόκτον Ρας, ιδρυτής και επικεφαλής της OceanGate.

Ο Σον Λιτ, επικεφαλής της εταιρείας στην οποία ανήκει από κοινού το πλοίο υποστήριξης, το Polar Prince, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι «ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα», αλλά αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το πώς διακόπηκε η επικοινωνία.

Ακόμη κι αν εντοπιστεί το Titan η ανάσυρσή του στην επιφάνεια θα είναι ένα δύσκολο έργο. Αν έχει ήδη καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια, ο εντοπισμός του στην τεράστια θάλασσα θα είναι δύσκολος, ενώ είναι κλειδωμένο από έξω, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβαίνοντες δεν μπορούν να βγουν από το βαθυσκάφος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Αν το Titan βρίσκεται στον βυθό, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανασυρθεί στην επιφάνεια λόγω της μεγάλης πίεσης και του πλήρους σκοταδιού που επικρατεί σε εκείνα τα βάθη.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του βαθυσκάφους δημιουργήθηκαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, ο Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αφού εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του Titan και απολύθηκε.

Σύμφωνα με αυτόν, το φινιστρίνι στο εμπρός μέρος του βαθυσκάφους έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την πίεση σε 1.300 μέτρα βάθους και όχι στα 4.000 μέτρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
New York Times: Η Ουκρανία «μπήκε μέσα» για 1,2 δισ. δολάρια το 2024 λόγω απάτης και κακοδιαχείρισης στις αμυντικές προμήθειες
Απόρρητοι κρατικοί έλεγχοι των NYT αποκάλυψαν μοτίβα διογκωμένων τιμών όπλων, συμβάσεων που ανατέθηκαν σε αναξιόπιστες εταιρείες και δισεκατομμυρίων που έχασε η Ουκρανία λόγω κακοδιαχείρισης
Ουκρανοί στρατιώτες
Κρις Ρόκος: Ο «βασιλιάς» των hedge funds μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα – Διαχειρίζεται κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων
Η επιλογή της Ελλάδας δεν είναι τυχαία - Όπως επισημαίνουν οι «Financial Times», η χώρα έχει θεσπίσει ειδικό φορολογικό καθεστώς για την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών, προβλέποντας ετήσιο κατ’ αποκοπήν φόρο 100.000 ευρώ
O Κρις Ρόκος, ο διαχειριστής hedge funds ύψους $ 22 δισ. εγκατέλειψε το Λονδίνο και επιλέγει την Ελλάδα για φορολογική κατοικία 6
Παρίσι: Νεκροί πατέρας και γιος σε τροχαίο με Lamborghini – Βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
Ο 63χρονος που οδηγούσε το πανάκριβο super car, εκτοξεύθηκε και έχασε τη ζωή του ακαριαία, ενώ ο 27χρονος, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού, εγκλωβίστηκε και πέθανε από τη φωτιά
Νεκροί πατέρας και γιος στο Παρίσι μετά από τροχαίο με Lamborghini
8
Σερβία: Με τιμές ήρωα κηδεύτηκε ο καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς – Βίντεο και φωτογραφίες
Κατά τη διάρκεια της ταφής χιλιάδες Σέρβοι χειροκροτούσαν, φωνάζοντας «ήρωας, ήρωας!», ενώ άγημα του σερβικού στρατού έριξε τρεις τιμητικές βολές στον αέρα
Ο Ντάρκο Μλάντιτς, γιος του πρώην στρατηγού των Σερβοβόσνιων κατά τη διάρκεια του πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, φιλά τον σταυρό κατά τη διάρκεια της κηδείας στο νεκροταφείο Τοπτσίντερ στο Βελιγράδι, στις 7 Σεπτεμβρίου 2026
Ο Ράτκο Μλάντιτς απειλεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας – «Ο εκθειασμός εγκληματία πολέμου δεν έχει θέση σε υποψήφια χώρα» προειδοποιεί η ΕΕ
Η αναφορά στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Σερβία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
Η κηδεία του Ράτκο Μλάντιτς 19