Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Τεμενάδες” Ζεεχόφερ στον Ερντογάν – “Η Τουρκία μας έχει βοηθήσει, θα της προσφέρουμε ό,τι θέλει”

“Τεμενάδες” Ζεεχόφερ στον Ερντογάν – “Η Τουρκία μας έχει βοηθήσει, θα της προσφέρουμε ό,τι θέλει”

Με ένα «ευχαριστώ» και τη δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερης ευρωπαϊκής βοήθειας ξεκίνησε η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ χθες βράδυ στην Άγκυρα.

«Ευχαριστώ από την καρδιά μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ πριν από την συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Η Τουρκία έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπου μπορούμε να προσφέρουμε, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία, σε ό,τι επιθυμεί. Χωρίς τη δική σας αλληλεγγύη το μεταναστευτικό πρόβλημα στην περιοχή μας δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι ένα επίτευγμα που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία», συνέχισε ο γερμανός υπουργός και επισήμανε ότι τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας «μας απασχολούν εδώ και καιρό από κοινού».

Στην ευρωπαϊκή αποστολή συμμετέχει ακόμη ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την συμμετοχή του λόγω της επίθεσης που σημειώθηκε χθες στο Παρίσι.

Του… “την είπε” κιόλας

Από την τουρκική πλευρά ο κ. Σοϊλού δήλωσε πριν από την συνάντηση ότι σκόπευε να θέσει το ζήτημα της πρότασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια «ζώνη ασφαλείας» στην βόρεια Συρία, όπου θα εγκατασταθούν εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο νέας μαζικής φυγής προς την Τουρκία, λόγω των μαχών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο κ. Σοϊλού διόρθωσε ακόμη τους αριθμούς που έδωσε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή βοήθεια στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Δεν έχουν δοθεί 5,8 δισεκατομμύρια από τα έξι, αλλά μόνο 2,3, υποστήριξε και τόνισε ότι η Τουρκία «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, συμπλήρωσε.

“Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας”

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις πτυχές της Δήλωσης με την Τουρκία και τόνισε ότι δεδομένης της αύξησης του αριθμού των προσφύγων στην Ελλάδα, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η πρόληψη και η ανίχνευση παράνομων εξόδων από την Τουρκία». Η συνεργασία με την Ελλάδα είναι απολύτως απαραίτητη και αναπόφευκτη, επισήμανε.

Η παρουσία του κ. Ζεεχόφερ στην Άγκυρα προκαλεί πάντως ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στην Γερμανία. Η Σεβίμ Νταγκντελέν του κόμματος Η Αριστερά έκανε λόγο για «άλλη μια υπόκλιση στον Ερντογάν» και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερες επιταγές δισεκατομμυρίων και την παράταση ισχύος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. «Όποιος υποκύπτει σε εκβιαστές όπως ο Ερντογάν, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ενθαρρύνει μόνο νέες απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις