Κόσμος

Τέσσερις τουρκογενείς χώρες «άδειασαν» την Τουρκία: «Η Άγκυρα είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο»

«Χαρακτήρισαν τη διακήρυξη της ΤΔΒΚ ως "μια αποσχιστική πράξη κατά του διεθνούς δικαίου", και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ»

Τέσσερα κράτη με στενή σχέση με την Τουρκία αναγνώρισαν ότι η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι παράνομη και συνεπώς ανύπαρκτη για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και το ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο.

Πρόκειται για το Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν, κατεξοχήν τουρκογενή κράτη, που φαίνεται με την κίνησή τους αυτή να ενόχλησαν την Τουρκία αλλά και να αναγνώρισαν τη σημασία της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ. 

Η αναγνώριση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο (ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984) από το Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν έχει σημαντικές διπλωματικές, πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες, καθώς τα ψηφίσματα αυτά, καλούν τα κράτη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και επιβεβαιώνουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη νόμιμη οντότητα στο νησί.

Ο αρθρογράφος Σαμπαχατίν Ισμαήλ σημείωσε στο odatv.com πως η μία μετά την άλλη ανοίγουν πρεσβείες στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία και το ψευδοκράτος εισπράττουν ένα «όχι» ακόμη και από τις πιο στενά συνδεδεμένες φαινομενικά χώρες.

«Δεν ήθελα να γράψω αυτές τις πληροφορίες, η καρδιά μου ματώνει καθώς τις γράφω, αλλά οφείλω να τις γράψω για να ενημερώσω την κοινή γνώμη…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισμαήλ, καθώς πέρα από το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, διόρισαν πρέσβεις και το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν

«Χαρακτήρισαν τη διακήρυξη της ΤΔΒΚ ως “μια αποσχιστική πράξη κατά του διεθνούς δικαίου”, και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ» σημείωσε.

Για τον Τούρκο αρθρογράφο, η ενιαία στάση των τουρκογενών κρατών – μαζί με το Τατζικιστάν – υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί πολιτική ήττα για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.

Ταφόπλακα της αναγνώρισης για την ΤΔΒΚ

Ο ίδιος αναφέρει πως το συγκεκριμένο ψήφισμα του ΟΗΕ «καταδικάζει την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ, την κηρύσσει νομικά άκυρη και καλεί τα υπόλοιπα κράτη να μην αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ».

Υπενθυμίζει δε πως με αυτό το ψήφισμα, αλλά και με προγενέστερα, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί.

Στην ίδια διακήρυξη αναφέρεται πως όλες οι χώρες καλούνται να μην αναγνωρίσουν, να μην υποστηρίξουν και να μην βοηθήσουν αυτό το «αποσχιστικό» βήμα, δηλαδή την ΤΔΒΚ… και να επιστραφούν τα Βαρώσια στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σημειώνεται πως το Πακιστάν και η Ιορδανία είχαν απορρίψει ή απείχαν από τις συγκεκριμένες ψηφοφορίες.

Με πληροφορίες από sigmalive.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας – «Βγήκαν κολυμπώντας από τα παράθυρα για να γλιτώσουν»
Κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τον καιρό στις ευάλωτες περιοχές και πως δεν υπήρξε εντολή για εκκένωση των κατασκηνώσεων στις οποίες πέθαναν αρκετά παιδιά
Διασώστες
O Nετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για Νόμπελ Ειρήνης και μαζί αναζητούν χώρες για την μετεγκατάσταση των Παλαιστίνιων
«Αποκαθιστά την ειρήνη στη μια χώρα μετά την άλλη», τόνισε ο Νετανιάχου - Ο Τραμπ ξεκαθάρισε πως έχει εξασφαλίσει εξαιρετική συνεργασία με τις χώρες γύρω από το Ισραήλ για την απομάκρυνση των Παλαιστίνιων
REUTERS
4
«Revenge on Gold Diggers»: Κατακραυγή για το νέο videogame που αναπαράγει τον σεξισμό και τα στερεότυπα της γυναίκας – «χρυσοθήρα»
Οι δημιουργοί του επιμένουν ότι ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να «στοχεύσουν τις γυναίκες», αλλά ήθελαν να διευκολύνουν τον «ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα συναισθηματικά όρια και τις γκρίζες ζώνες στις σύγχρονες σχέσεις»
Σκηνή από το αμφιλεγόμενο videogame