Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τεχεράνη: Ανοίγουν τα τεμένη για τρεις ιερές νύχτες του Ραμαζανιού

Τεχεράνη: Ανοίγουν τα τεμένη για τρεις ιερές νύχτες του Ραμαζανιού

Το Ιράν ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τα τεμένη της χώρας για δύο ώρες για κάθε μία από τρεις προσεχείς νύχτες στη διάρκεια του Ραμαζανιού, μιας από τις πιο ιερές περιόδους του έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Υγείας.

Τα τεμένη έκλεισαν τον Μάρτιο για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου Covid-19 στη δριμύτερα πληγείσα χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο, ο οποίος από τις 25 Απριλίου εορτάζει την ιερή περίοδο του Ραμαζανιού. Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί ανακοίνωσε το άνοιγμα των τζαμιών από τα μεσάνυχτα έως τις 2 π.μ για τις τρεις από τις πέντε επόμενες νύκτες, αρχής γενομένης από αύριο.

«Το μεγαλύτερο στρατηγικό λάθος θα ήταν να πιστεύουμε ότι ο κορονοϊός έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο υπουργός, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και ζήτησε επαγρύπνηση. «Ανά πάσα στιγμή, κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε σε μια κακή κατάσταση» λόγω «αμέλειας».

Το προσωρινό άνοιγμα των λατρευτικών χώρων παραχωρήθηκε με την ευκαιρία των εορτασμών της Λαϊλάτ αλ-Καντρ, ή της Νύχτας του Πεπρωμένου, 27ης νύχτας του Ραμαζανιού, που σηματοδοτεί σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση τη νύχτα που αποκαλύφθηκαν στον Μωάμεθ τα πρώτα εδάφια του Κορανίου.

«Προτεραιότητά μας παραμένει η διοργάνωση τελετών σε εξωτερικούς χώρους» όπως «σε στάδια, έτσι ώστε να τηρείται σωστά η κοινωνική απόσταση», πρόσθεσε ο Ναμακί.

Καλούν τους πιστούς να σεβαστούν τα πρωτόκολλα υγείας 

Κατά τον ίδιον, η προσωρινή άρση του κλεισίματος στα τεμένη ανταποκρίνεται σε μια «ανησυχία» του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος ωστόσο «εξακολουθεί να υποστηρίζει όλα τα κυβερνητικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Ναμακί κάλεσε τους πιστούς να σεβαστούν τα «πρωτόκολλα υγείας όσο το δυνατόν περισσότερο» κατά τη διάρκεια των τελετών.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα άλλους 48 θανάτους από Covid-19 το τελευταίο 24ωρο , αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων σε εθνικό επίπεδο στους 6.733, ενώ έχουν καταγραφεί στο ίδιο διάστημα 1.481 νέα κρούσματα μόλυνσης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε 110.767 στο Ιράν.

Τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στο Ιράν στα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, χωρίς να επιβάλουν περιορισμό ή καραντίνα, οι αρχές έκλεισαν τζαμιά, σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους, στάδια και άλλους χώρους συγκέντρωσης.

Από τις 11 Απριλίου, το κράτος έχει εγκρίνει ένα σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων και από χθες, το άνοιγμα των τζαμιών περίπου στο 30% των κομητειών.

Οι πιστοί μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τις εβδομαδιαίες προσευχές της Παρασκευής σε αρκετές επαρχίες, όμως οι περιορισμοί στην πρωτεύουσα Τεχεράνη διατηρούνται.

Ωστόσο, χθες ο υφυπουργός Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί ανακοίνωσε ότι «στο Χουζεστάν (νοτιοδυτικά) σημειώθηκε μία οπισθοδρόμηση, με αύξηση στις νοσηλείες και μη συμμόρφωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Αυτό μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη επαρχία εάν δεν είμαστε προσεκτικοί» προειδοποίησε, λέγοντας ότι οι περιορισμοί θα επιβληθούν εκ νέου εάν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις